Απώλειες για τη Wall με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες για τη Wall με το βλέμμα στη Fed

Aπώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed για να «αλιεύσουν» οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο για τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ως προς το χρόνο αύξησης των επιτοκίων.  Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 85 μονάδες ( 0,48%) στις 17.802 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χάνει112 μονάδες ( 0,24%) στις 5.171 μονάδες και ο S&P 500 χάνει 15 μονάδες (0,70%) στις 2.088 μονάδες.

H επόμενη συνεδρίαση της Fed μπορεί να είναι «ιστορική» υποστήριξε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Fed της Atlanta κ. Dennis Lockhart.  Ο κ. Lockhart εξήγησε πως δίνει αυτό το χαρακτηρισμό γιατί περιμένει πως η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά κοντά στα δέκα χρόνια. Πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα οικονομικά στοιχεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, η αύξηση των επιτοκίων είναι επιτακτική. Ο κ. Lockhart που διατηρεί δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής είπε πως είναι «ελκυστική» η περίπτωση της αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο άφησε η πρόεδρος της Fed σε ομιλία της στο Economic Club της Washinghton. H κ. Yellen δήλωσε πως οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων έχουν εκπληρωθεί.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η εταιρεία ADP δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 217.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες εδώ και πέντε μήνες.  Σημειώνεται πως για τον Οκτώβριο τα στοιχεία της ΑDP έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 196.000.  Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 81.000 θέσεις εργασίας, οι μεσαίες 195.000 και οι μεγάλες 74.000.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% για το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,6%. Η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης της παραγωγής κατά 1,8% το γ΄  τρίμηνο έναντι 1,2% πέρυσι , ενώ οι ώρες εργασίας υποχώρησαν  κατά 0,3% έναντι 0,5%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Yahoo Inc. σημειώνει κέρδη 5,83% μετά από τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να εξετάζει την πώληση των βασικών της δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα.

Η μετοχή της Qualcomm Inc. κερδίζει 7,01% μετά την ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την κινεζική κατασκευάστρια κινητών Xiaomi. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η Xiaomi θα κατασκευάσει κινητά 3G και 4G τεχνολογίας.

Η μετοχή της Columbia Pipleline Group Inc. χάνει 2,36% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας να θέσει 51 εκατ. κοινές μετοχές της σε δημόσια προσφορά.

Τέλος, ο συνιδρυτής του Twitter κ. Evan Wiliams ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πώληση των μετοχών του μέσω του ιδρύματός του. Η μετοχή της εταιρείας κινείται 0,27% υψηλότερα.