ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Απώλειες για τη βρετανική λίρα, παραμένει σταθερό το ευρώ

Απώλειες για τη βρετανική λίρα, παραμένει σταθερό το ευρώ

Κάτω από το 1,3850 διαπραγματεύεται το ζεύγος GBP/USD, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντρες Μπέιλι ανέφερε ότι η BOE θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και φέτος. Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ευρώπης συνεχίζουν να επιβαρύνουν κλίμα.

Ειδικότερα, η ισοτιμία GBP/USD επεκτείνει τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας από το βασικό ψυχολογικό επίπεδο του 1,4000. Η μέχρι στιγμής ενδο-ημερήσια πτώση των περίπου 100 μονάδων υποστηρίχτηκε από τη συνέχεια της αγοράς δολαρίων ΗΠΑ, μετά από την πρόσφατη απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές για μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την πανδημία. Αυτό, μαζί με τις προσδοκίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ώθησε την απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ σε νέα υψηλά έτους την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η βρετανική στερλίνα πιέστηκε και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κίνησε νομική διαδικασία εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για φερόμενη παραβίαση των όρων του Brexit στις εμπορικές συμφωνίες με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το βρετανικό νόμισμα δε φαίνεται να βρήκε στήριγμα  από τα σχόλια του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντρες Μπέιλι, ο οποίος ανέφερε  ότι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων ήταν συνεπής με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. Ο Μπέιλι πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομία αναμένεται να επανέλθει στο μέγεθος πριν από την πανδημία στα τέλη του τρέχοντος έτους και ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

Τα γενικότερα δεδομένα φαίνεται να παραμένουν οριακά υπέρ του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο, μέχρι στιγμής, παρέμεινε ανεπηρέαστο από μια μικρή υποχώρηση  στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αναλάβει κάποια δράση για να περιορίσει την απότομη αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού παρέχουν λίγη ανακούφιση στην αγορά ομολόγων.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να εμποδίσει τους "ταύρους" του δολαρίου  να τοποθετήσουν επιθετικά στοιχήματα πριν από τη διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής (FOMC).

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από την πλευρά του παρουσιάζει μία ιδιαίτερη σταθερότητα στη σχέση του με το αμερικάνικο δολάριο.

Όπως και τη χθεσινή μέρα έτσι και σήμερα, παρατηρείται μία ιδιαίτερη ηρεμία στη διαπραγμάτευση της ισοτιμίας, με αυτήν να κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις 30 μονάδων βάσης μέχρι στιγμής,  μεταξύ του 1,1910 και 1,1940.

Το ευρώ/δολάριο αναπήδησε δύο φορές από το επίπεδο του 1,1905, δημιουργώντας ένα διπλό πυθμένα. Άραγε, μπορεί να συνεχίσει την πτωτική πορεία; Η ορμή στο γράφημα τεσσάρων ωρών έχει επιστρέψει προς τα κάτω, αλλά ενόψει της σημαντικής συνάντησης για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ είναι δύσκολο οι traders να πάρουν σημαντικές θέσεις.

Η τρέχουσα ηρεμία στις αγορές είναι αυτή που προηγείται αρκετές φορές μιας καταιγίδας. Το μόνο ερώτημα φαίνεται να είναι το χρονικό σημείο.

Σε κάθε περίπτωση, κάτω από 1,1905 επόμενο μαξιλάρι είναι στα 1,1865, ακολουθούμενο από το 1,1836, το οποίο είναι το κατώφλι του 2021.

Κάποια αντίσταση περιμένει στο ημερήσιο υψηλό του 1,1940, ακολουθούμενο από το 1,1965 και μετά το 1,1990, το οποίο λειτούργησε τόσο ως αντίσταση όσο και ως υποστήριξη τον Μάρτιο.