Απώλειες για τη Wall με ρυθμιστή το πετρέλαιο

Απώλειες για τη Wall με ρυθμιστή το πετρέλαιο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street καθώς για μια ακόμα ημέρα το πετρέλαιο είναι ο κυριότερος ρυθμιστής της τάσης των τριών βασικών δεικτών.  Η σημερινή εκκίνηση βρήκε τους δείκτες σε θετικό έδαφος καθώς τα μηνύματα από τα ασιατικά χρηματιστήρια αλλά και τα στοιχεία των εισαγωγών της Κίνας έδωσαν ώθηση στους επενδυτές που ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν η χειρότερη πρώτη εβδομάδα έτους στην ιστορία της Wall.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 365 μονάδες (2,21%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 16.151 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 160 μονάδων (3,41%) και έκλεισε στις 4.527 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 49 μονάδες (2,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.890 μονάδες.

O S&P 500 έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων για πρώτη φορά από τις 29 Σεπτεμβρίου. Ο κλάδος για τα καταναλωτικά αγαθά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με ποσοστό 3,37%. Για τον Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Home Depot (-4,78%) και ακολούθησαν η Goldman Sachs ( -4,06%) και η Boeing (-2,88%).

O Nasdaq κατέγραψε σήμερα μεγάλες απώλειες με τη μετοχή της Netflix να χάνει 8,59% και την Amazon.com Inc να καταγράφει απώλειες 5,84%. Κάποιο αναλυτές έκαναν λόγο πως οι τιμές των μετοχών επηρεάστηκαν από την είδηση ότι η εταιρεία ζυθοποιίας AB InBev έχει εκδώσει ένα ομόλογο 46 δισ. δολαρίων σε επτά δόσεις, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία.

Σήμερα, η έκθεση της ΕΙΑ έδειξε ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού κατά 200.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντικά μεγάλη ήταν και η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης που έφτασε τα 8,4 εκατ. βαρέλια. Υπενθυμίζεται πως χτες το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου στην έκθεσή του έκανε λόγο για μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 3,9 εκατ. βαρέλια στα 480,071 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου.

Η άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια χρηματιστήρια προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την κινεζική οικονομία σχετικά με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές της Κίνας σε πετρέλαιο και χαλκό έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η Κίνα παρουσιάζει την πιο μικρή ετήσια ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια.

Οικονομικός αναλυτής της First Standard Financial σε δηλώσεις του σε ξένα πρακτορεία υποστήριξε πως «όλα γίνονται για το πετρέλαιο». «Τα στοιχεία μπορεί να ήταν αρνητικά αλλά οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας ήταν μια ανακούφιση για τις αγορές».

Στα εταιρικά νέα, καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, η μετοχή της CSX Corp. έχασε 5,70 % μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αλλά και εσόδων που ήταν χαμηλότερα κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράλληλα η μετοχή της Yum Brands Inc. που είναι η μητρική εταιρεία της KFC έχασε 0,12% παρά την ανακοίνωση πως αυξήθηκαν οι πωλήσεις της μεταξύ ίδιων καταστημάτων για τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα.