Διψήφια πτώση σε ΕΤΕ - Eurobank - Άμυνες στις 630 μονάδες στο Χ.Α.

Διψήφια πτώση σε ΕΤΕ - Eurobank - Άμυνες στις 630 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στις Eurobank και Εθνική επικεντρώνονται οι μεγαλύτερες πιέσεις σ' ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο ύστερα από τη διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece και τον υποβιβασμό στον MSCI Small Cap.

Η Eurobank υποχωρεί σε ποσοστό 13,11% με όγκο που ξεπερνά τα 5,2 εκατ. τεμάχια, ενώ η Εθνική υποχωρεί κατά 12,62% με 8,2 εκατ. μετοχές. Αντιθέτως, οι πιέσεις στην Πειραιώς είναι μικρότερες, διαμορφούμενες στο -6,48% δεδομένου ότι ο τίτλος είχε «πληρώσει» πρωτύτερα το… μάρμαρο της διαγραφής, καθώς ήταν η πιο σίγουρη για αποχώρηση από τον εν λόγω δείκτη.

Θυμίζουμε ότι διαγράφηκαν από το δείκτη MSCI Standard Greece – λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης – οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και πλέον μετακινούνται στον δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap.

Η Alpha Bank η οποία είναι και η μόνη τραπεζική μετοχή που παραμένει στο δείκτη MSCI Standard Greece υποχωρεί κατά 2,57%, έχοντας την πιο ανθεκτική εικόνα, ενώ είναι – εδώ και καιρό – η τράπεζα με μακράν τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,9 δισ. ευρώ.

Εντός αυτού του αρνητικού κλίματος, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 632 μονάδες με απώλειες 1,82%, καθώς υποχωρούν και τα περισσότερα blue chips, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 630 μονάδων, ενώ στηρίξεις σε αυτό παρέχουν οι Τιτάνας και Jumbo, δύο πολύ ισχυρά blue chips, που είναι τα μόνα από τον Large Cap που κινούνται ανοδικά.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% έχουν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Σαράντης, ενώ ηπιότερη πτώση σημεώνουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Στο μεσαίο χώρο και στο δείκτη Mid Cap σημαντικές πιέσεις 6,67% δέχεται ο τίτλος της Ελλάκτωρ καθώς διαγράφηκε από το δείκτη MSCI Small Cap, άνω του 3% χάνουν οι Attica Bank και Intracom Κατασκευές, ενώ σημαντική πτώση σημειώνουν οι MIG, Intracom Holdings, Intralot, Cenergy Holdings, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Pasal, F. G. Eurobank, Ιντερτέκ, ΙΑΣΩ και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 15 μετοχές ενισχύονται έναντι 61 που υποχωρούν.