Απώλειες ελέω «συνομιλιών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες ελέω «συνομιλιών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 1,19% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 564,75 μονάδες, έπειτα από τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η διαρροή συνομιλίας αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Σε ένα νέο κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας φαίνεται να μπαίνει από σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από διαρροή συνομιλίας αξιωματούχων του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Καθώς όπως όλα δείχνουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο γίνεται έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς επανέρχεται για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο το Grexit και η πτώχευση.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κατέγραφε απώλειες πάνω από 1%, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, και με την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 5,35% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια αυτής. Χαμηλός όγκος, ο οποίος βρέθηκε λίγο πάνω από αυτόν της προηγούμενης συνεδρίασης, σημειώθηκε στη μετοχή της Eurobank, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 8,48%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι μισές σχεδόν μετοχές ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Ελλάκτωρ με 3,97%. Κινητικότητα παρατηρήθηκε σήμερα στη μετοχή της Μέτκα, με τον όγκο που πραγματοποιήθηκε να αγγίζει λίγο πάνω από τον διπλάσιο αυτού της προηγούμενης συνεδρίασης με 38,056 τεμάχια.

Για ακόμη μία φορά, το πολιτικό ρίσκο μετουσιώνεται και στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, όπου η αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους εκτινάχθηκε, με την απόδοση στο ελληνικό διετές να διαμορφώνεται στο 10,64%, το πενταετές στο 9,975%, και το δεκαετές στο 9,04%.

Από τεχνικής πλευράς, παρέμεινε και σήμερα το σήμα αγοράς για τον γενικό δείκτη στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο γράφημα, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει για τρίτη διαδοχική ημέρα με απώλειες, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 558 μονάδες. Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης διέσπασε πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, προσεγγίζοντας αυτών των πενήντα στις 550 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,24 με απώλειες 5,51%, της Alpha Bank στα €1,83 με απώλειες 4,19%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,205 με απώλειες 8,48%, και της Eurobank στα €0,733 με απώλειες 4,81%.

Με σήμα αγοράς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ, έπειτα από ενδοσυνεδριακή ακύρωση του, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €8, και με την μετοχή να σημειώνει κέρδη 0,39% και να κλείνει στα €7,76.

Πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών ολοκλήρωσε η μετοχή της ΕΧΑΕ περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες της, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει για την μετοχή, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €4,8129. Η μετοχή έκλεισε στα €4,99 με απώλειες 0,20%.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες ολοκλήρωσε  η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς που δόθηκε από τις 2 Μαρτίου, σημειώνοντας απώλειες 0,70% στα €2,79, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €3,6808.

Διέγραψε τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η μετοχή του ΤΙΤΑΝ, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει για την μετοχή, η οποία συνεχίζει να παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €18,0822. Η μετοχή έκλεισε στα €18,52 με κέρδη 0,38%.

Περιόρισε σημαντικά τις απώλειες η μετοχή της Grivalia Properties, η οποία στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δέχεται πιέσεις, με την μετοχή να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (έπειτα από επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις), παραμένοντας το σήμα αγοράς για την μετοχή, κα με την στήριξη βρίσκεται στα €7,0882. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,13% και έκλεισε στα €7,41.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €40,72 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 35 κινήθηκαν ανοδικά, 64 πτωτικά, και 144 παρέμειναν αμετάβλητες.