Απώλειες άνω του 2% για τα ασιατικά χρηματιστήρια

Απώλειες άνω του 2% για τα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο Τραμπ έφερε απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την απειλή για νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε ασιατικά προϊόντα, βαθαίνοντας περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Ο κινέζικος δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώ και άλλες ασιατικές αγορές κατέγραψαν απώλειες. Τα ασφαλή καταφύγια, από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων του γιεν, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,18%, ενώ ο Shanghai σημείωσε χαμηλό 52 εβδομάδων με απώλειες 3,70%.

Ο κορεάτικος Kospi υποχώρησε 1,60%.

«Οι εκατέρωθεν απειλές θα επηρεάσουν τις αγορές, προφανώς... Αλλά καμία πλευρά δεν έχει επιβάλει τόσο σημαντικούς δασμούς, οπότε είναι δύσκολο να το δει κανείς ως έναν εμπορικό πόλεμο. Μοιάζει περισσότερο με οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Ντέρεκ Σίζορς, οικονομολόγος στο American Enterprise Institute.