Απώλειες άνω του 1% για τις ευρωαγορές, μετά τη «βουτιά» του Dow

Απώλειες άνω του 1% για τις ευρωαγορές, μετά τη «βουτιά» του Dow

Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή «βουτιά» της Wall Street όπου ο βιομηχανικός Dow Jonew υποχώρησε κατά περίπου 800 μονάδες και ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας έχουν επανέλθει στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για τους τρεις βασικούς δείκτες κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street στη χειρότερη ημέρα του Dow Jones από τις 10 Οκτωβρίου.

Η σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού ομολόγου δημιούργησε ερωτηματικά στους επενδυτές για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας και πιο συγκεκριμένα σήμανε καμπανάκι κινδύνου.

Επιπλέον, υιοθετώντας ξανά απειλητικό τόνο, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Twitter πως θα επιβάλλει πολύ «μεγάλους δασμούς» στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του στην περίπτωση που οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εντός της προθεσμίας των ενενήντα ημερών που ορίστηκε.

«Είτε θα κλείσουμε μια αληθινή συμφωνία με την Κίνα, ή δεν θα κλείσουμε καμία συμφωνία - και στο σημείο αυτό θα χρεώσουμε μεγάλους Δασμούς εναντίον Κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο twitter πληκτρολογώντας όλα τα γράμματα των λέξεων «αληθινή συμφωνία» κεφαλαία.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,12% στις 354.40 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ανάλογες απώλειες ύψους 1,29% καταγράφει και ο βρετανικός FTSE 100 στις 6.929 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας που χάνει κατά 1,30% στις 11.185 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει ο CAc 40 που σημειώνει πτώση κατά 1,37% στις 4.943 μονάδες.

Στην περιφέρεια, την ίδια αρνητική εικόνα παρουσιάζει και η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,64% στις 19.105 μονάδες και την Ισπανία στο ίδιο αρνητικό έδαφος με τον IBEX 35 να χάνει κατά 1,16% στις 8.944 μονάδες.

Τέλος, απώλειες καταγράφει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας ύψους 1,01% στις 4.885 μονάδες.

Ασιατικές αγορές

Καθοδικές κινήσεις ακολούθησαν σήμερα και οι ασιατικές αγορές καθώς επηρεάστηκαν εξίσου από την εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο ιαπωνικός Nikkei έχασε κατά 0,59% στις 21.919 μονάδες, ενώ και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχασε 1,62% στις 26.638 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες κατά 0,61% στις 2.649 μονάδες ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,62%.

Τέλος, αρνητικά πρόσημα παρουσίασε στην Αυστραλία και ο δείκτης ASX 200 που έχασε κατά 0,78% η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή της ότι θα μπορέσει να επιτύχει διευθέτηση της διένεξής της με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, παρά τη νέα προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προχωρήσει στην επιβολή υψηλών δασμών εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν μια «αληθινή συμφωνία», όπως το έθεσε.