Η συντριβή της ΔΕΗ οδηγεί σε πτώση το ΧΑ

Η συντριβή της ΔΕΗ οδηγεί σε πτώση το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να αποτελεί – για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες – τον αδύναμο κρίκο της αγοράς και πηγή ανησυχίας ευρύτερα για επενδυτές, καταναλωτές και οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» χαμηλότερα, με το Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από το όριο ψυχολογίας των 850 μονάδων.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί 12,44% έχοντας κατέλθει στα 1,83 ευρώ με όγκο 2 εκατ. τεμάχια, καθώς οι πληροφορίες ότι οι ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έφτασαν στα 254 εκατ. ευρώ, προκαλούν τεράστια ανησυχία, ακόμη και για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.  

Θυμίζουμε πως συνολικά το 2018 οι ζημιές της ΔΕΗ είχαν φτάσει στα 903 εκατ. ευρώ, οπότε αν συνεχίσει έτσι το τρέχον έτος και δεν υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή, οι ζημιές ίσως ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ! Ασφαλώς, με τέτοιες ζημιές, για δεύτερη χρονιά, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η εταιρεία και απαιτούνται δραστικές αλλαγές.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα εύλογα έχει επηρεαστεί όλη η ψυχολογία της αγοράς, που παρ' ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα ξεπουλήματος, εντούτοις υπάρχει νευρικότητα και μείωση ρίσκου σε αρκετές μετοχές του FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 836 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ. Είναι θετική εξέλιξη ότι και σήμερα, σε μια πτωτική συνεδρίαση, ο τζίρος κινείται με σχετικά ήπιο τέμπο, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις να «σηκωθεί» η ρευστότητα από την αγορά. Απλώς η πτώση πρωτίστως έρχεται λόγω της απουσίας σημαντικών αγοραστών.

Η πτώση της ΔΕΗ ασφαλώς επηρεάζει και το ΑΔΜΗΕ που υποχωρεί κατά 3,41% έχοντας χάσει το όριο των 2 ευρώ, ενώ πτώση άνω του 1% καταγράφουν και οι ΟΤΕ, Viohalco και ΟΛΠ.

Στις τράπεζες, η Εθνική – όπως και χθες – δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 3,33%, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,15%, η Alpha Bank -1,17%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Eurobank.

Στήριγμα στο Γ.Δ. με κέρδη άνω του 1% δίνουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Σαράντης και Lamda Development, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Jumbo, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι αλλαγμένη συγκριτικά με το ξεκίνημα, καθώς πλέον η Attica Bank από κέρδη έως 6% έχει γυρίσει σε απώλειες κοντά στο 5%, ενώ πιέσεις δέχονται και μετοχές όπως Κλουκίνας Λάππας, Νηρέας, Intralot, MLS, Intracom Holdings, AVAX και Πλαστικά Θράκης.

Ξεχωρίζει η MIG που βελτιώνει διαρκώς το προφίλ της τελευταία και σήμερα ενισχύεται σε ποσοστό 2,94%. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν χαμηλότερα.