Απώλειες 340 μονάδων για τον Dow Jones με πίεση από τη μεταποίηση

Απώλειες 340 μονάδων για τον Dow Jones με πίεση από τη μεταποίηση

Με σημαντικές απώλειες και τον Dow Jones να χάνει περισσότερες από 340 μονάδες ολοκλήρωσαν τη σημερινή τους συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης  θορύβησαν τους επενδύτες και επανέφεραν τις ανησυχίες για πορεία της αμερικάνικης οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του του ISM έδειξε πως ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Συγκεκριμένα, ο PMI κατήλθε στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,1 τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα όμως ο μεταποιητικός δείκτης PMI βρέθηκε σε υψηλό πέντε μηνών σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία Markit. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 50,3 μονάδων τον Αύγουστο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jοnes ολοκλήρωσε με σημαντικές απώλειες 343,7 μονάδων ή 1,28% στις 26.573 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,13% κλείνοντας στις 7.908 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,23% και έκλεισε στις 2.940 μονάδες.

Επενδυτές και αναλυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας όσο και στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται ανά την υφήλιο μοιάζουν απογοητευτικά.

Σημειώνεται πάντως ότι τον Σεπτέμβριο ο Dow Jones κέρδισε 2%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,7% ενώ ο Nasdaq έχασε 0,1%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της McCormick & Co πραγματοποίησε άλμα 6,8% με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Bausch Health Cos έκανε βουτιά σχεδόν 10%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά ανταγωνίστριας εταιρείας για τα δικαιωματα ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου Xifaxan.