8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Αποκαθίσταται η ηρεμία στις ευρωαγορές με ανοδική αντίδραση άνω του 1%

Αποκαθίσταται η ηρεμία στις ευρωαγορές με ανοδική αντίδραση άνω του 1%

Θετική εκκίνηση στον Δεκέμβριο πραγματοποιούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με το κλίμα να έχει δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης από χτες το μεσημέρι και οι πλέον ευαίσθητοι σε θέματα πανδημίας κλάδοι ανακάμπτουν έπειτα από τις βαριές απώλειες που άσκησαν τη μεγαλύτερη πίεση στους δείκτες με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 467,58 μονάδες με άνοδο 1% και ο τομέας ταξιδιών και αναψυχής, ο οποίος ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο με βουτιά 20% τον Δεκέμβριο, ηγείται σήμερα των κερδών κινούμενος στο +2,8%.

Παρομοίως ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,4% και διαπραγματεύεται στις 15.313 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.808 μονάδες με +1,4%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 7.151 μονάδες με +1,3%.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,5% κινούμενος στις 26.198 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύεται κατά 1,35% και βρίσκεται στις 8.417 μονάδες.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις παγκόσμιες σχετικά με την Όμικρον, καθώς έχετε περισσότερες μετοχές αξίας και κυκλικής οικονομίας συγκριτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη», επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της BNP Paribas στην Ευρώπη, Άνκιτ Γκίντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κοιτώντας μπροστά, το βασικό σημείο νέων δεδομένων θα είναι η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων, την οποία όμως δεν θα τη γνωρίζουμε έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε θα περίμενα να δω μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές ειδικά βάσει της ειδησεογραφίας».

Από την εμφάνιση της Όμικρον άλλωστε, ο Stoxx 600 έχει κινηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις μεταξύ έντονων απωλειών και σημαντικών ανόδων, ενώ ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο με συνολική πτώση 2,6%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία πάντως σήμερα έδειξαν μικρή ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Reuters η τρέχουσα αβεβαιότητα δεν έχει κάμψει τις προοπτικές των ευρωπαϊκών δεικτών για νέα ιστορικά υψηλά το 2022, με κύρια ώθηση τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποίησαν βουτιά 3,7%, για το σύνολο του έτους είναι στο +17%.