Απογοήτευσε την Wall Street o Πάουελ

Απογοήτευσε την Wall Street o Πάουελ

Αρνητικά υποδέχτηκε η αμερικανική αγορά τις αποφάσεις τις ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς παρόλο που προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του έδειξε ότι δεν προβλέπεται άμεσα περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, απογοητεύοντας τους επενδυτές και ωθώντας τον Dow Jones σε βουτιά 333 μονάδων.

Ειδικότερα, η διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed κατέληξε στην απόφαση που είχε προεξοφλήσει η αγορά, μειώνοντας τα κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2%-2,25% από 2,25%-2,5%, στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από την παγκόσμια κρίση το 2008.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του έπειτα από την απόφαση, ο Τζ. Πάουελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και σημείωσε πως η μείωση ήταν μέρος «προσαρμογής μικρού κύκλου», στέλνοντας σήμα ότι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν και νέες μειώσεις εντός του έτους. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,23% ή 333,75 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 26.864 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων να καταγράφονται μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P να κλείνει στις 2.980 μονάδες με απώλειες 1,09% και τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει 1,19% και να υποχωρεί στις 8.175 μονάδες.

Εκτός από την απόφαση της Fed, που δεν ενίσχυσε την επενδυτική διάθεση, επιπλέον ανησυχίες προκαλούν στην αμερικανική αγορά και οι εξελίξεις από τις νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων των διαπραγματευτικών ομάδων στη Σαγκάη ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημη ενημέρωση, αλλά με μια κοφτή απάντηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στα νέα «βέλη» Τραμπ.

Ο Ντ. Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι η Κίνα φαίνεται να υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και προειδοποίησε ότι η εάν η Κίνα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, το αποτέλεσμα θα είναι δυσχερέστερο για το Πεκίνο.

«Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή να επιδίδονται σε μια εκστρατεία μεγάλης πίεσης. Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα όταν εσύ είσαι ο ασθενής», απάντησε από την πλευρά της Κίνας η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, κατά 156.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, σε ένα μέγεθος που σχεδόν ταυτίστηκε με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. 

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 2,04% με τον τεχνολογικό κολοσσό να ανακοινώνει χτες κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.