Αποδυναμώνεται το ευρώ

Αποδυναμώνεται το ευρώ

Πτώση από το υψηλό εξαμήνου καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου από το υψηλό εξαμήνου, καθώς η ανακούφιση από τη νίκη του Emmanuel Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αντικαταστάθηκε από την ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα νομισματικά μέτρα στήριξης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των περισσότερων μεγάλων νομισμάτων, καθώς η αναμενόμενη νίκη του Em. Macron έναντι της Marine Le Pen ώθησε τους επενδυτές προς τα κέρδη. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Peter Praet, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσφατη οικονομική βελτίωση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα μιλήσει την Τετάρτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Το ευρώ σημειώνει πτώση 0,28% έναντι του δολαρίου στα 1,0964 δολάρια, έχοντας σημειώσει νέο υψηλό έξι μηνών, στα 1,1024 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 123,422 γεν, στο 0,8448 με τη στερλίνα και στο 1,0856 με το ελβετικό φράγκο.

"Η αγορά είχε προεξοφλήσει τη νίκη του Macron", δήλωσε ο Masafumi Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλαγματικής ισοτιμίας για την Mizuho Securities στο Τόκιο. "Είδαμε μια επιπρόσθετη άνοδο του ευρώ σήμερα το πρωί, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία του κόμματος του Macron να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές, μπορεί να μην επιφέρει μεγαλύτερη ενίσχυση".

Το ευρώ είχε ανοδική τάση τις ημέρες πριν τις γαλλικές εκλογές, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως θα νικήσει ο Macron.

Σχετικά με την τοποθέτηση απέναντι στο νόμισμα, ο αναλυτής ανέφερε πως «η αγορά πήρε θέσεις short, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι για θέσεις long, μιας και δεν θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις, ενώ τα περιθώρια για ανοδική πορεία για το ευρώ είναι περιορισμένα».