Απεταξάμην… τα Bored Apes, λένε τώρα οι celebrities

Απεταξάμην… τα Bored Apes, λένε τώρα οι celebrities

Δεν πέρασε καιρός από τότε που γράφαμε για επώνυμους που έχουν πειστεί για το μέλλον των NFT’s και κάνουν ό,τι μπορούν για να βεβαιώσουν και το πολυπληθές κοινό που τους ακολουθεί. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα ήταν η εμφάνιση της Πάρις Χίλτον στον Τζίμι Φάλον όπου και οι δύο ως μπροστάρηδες, βγήκαν να βροντοφωνάξουν: «Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας, είμαστε και οι δύο πίθηκοι», προσδίδοντας στο Bored Ape Yacht Club χαρακτηριστικά κινήματος που ήρθε να σαρώσει.

Φαίνεται όμως ότι το σαρωτικό πέρασμα στη ψηφιακή εποχή δεν έχει διάρκεια γιατί, παρά το θέρος, διανύουμε τώρα αυτό που περιγράφεται ως crypto-χειμώνας. Καθώς ο κόσμος της τέχνης προσπαθεί να ισορροπήσει τη σχέση του με τον κρυπτο-χώρο (ο Τακέσι Μουρακάμι ζητούσε συγγνώμη από τους πιστούς του ακόλουθους), το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τους επώνυμους. Ακόμη και οι ακραιφνείς υποστηρικτές, όπως η Χίλτον και ο Φάλον, άλλαξαν τις φωτογραφίες του προφίλ τους στο Twitter από τους Bored Apes που κάποτε τους ένωναν. Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, και οι δύο διατηρούν την κατάληξη «.eth» που τους κρατά στο «παιχνίδι», ενώ η Hilton εξακολουθεί να κόβει τα δικά της NFT’s.

Ήταν Γενάρης όταν το Twitter κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες NFT να κάνουν ψηφιακή την εικόνα προφίλ τους. Πολλοί μπήκαν στα ψηφιακά νερά και βγήκαν «αναγεννημένοι» με αστείες φάτσες. Ωστόσο, πολλές διασημότητες σήμερα, μεταξύ αυτών οι Serena Williams, Reese Witherspoon, Shonda Rhimes, Lil Durk, Travis Barker και Meek Mill, έχουν εγκαταλείψει τα avatar τους.

Η αλλαγή του Φάλον εμφανίστηκε μάλλον ήσυχα, με ένα Tweet που απευθύνεται στον πίθηκό του με το καπέλο του ναυτικού και δίνει τη σκυτάλη σε μια παραδοσιακή, αναλογική selfie του κωμικού. Στη συγκυρία βεβαίως υπάρχει μια δόση ειρωνείας καθώς το συνέδριο NFT NYC διεξάγεται πολύ κοντά στο τηλεοπτικό πλατό του επιδραστικού παρουσιαστή. Σύμφωνα με ένα viral Tweet από τον δημοσιογράφο του NBC News, Kevin Collier, το συνέδριο μπορεί να προσέλαβε έναν Snoop Dogg που έμοιαζε με τον «Doop Snogg», για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις και να δώσει κύρος στο συνέδριο.

«Είμαι ξανά στο συνέδριο του NFT NYC στην Times Square και ο Snoop πέρασε, πλαισιωμένος από μπράβους. Άρπαξα τον μάνατζέρ του, είπα ότι είμαι δημοσιογράφος και πως θα ήθελα λίγα λεπτά μαζί του», έγραψε ο Κόλιερ. «Ο τύπος είπε στην πραγματικότητα ότι είναι σωσίας, νομικά δεν μπορεί να πει ότι είναι αυτός, καθώς τον προσέλαβαν για να προκαλέσει ενθουσιασμό».

Όλα αυτά δεν επηρεάζουν απλώς το κλίμα αρνητικά για τα Bored Apes. Δείχνουν ότι συνολικά το NFT κινείται στο πεδίο των εντυπώσεων, λες και το ειδικό «βάρος» ενός τραγουδιστή, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει σημασία για την παραγωγή, τη διάθεση και την εμπορική εκμετάλλευση του ψηφιακού έργου.