Απειλούν με απόλυση τον Τρία - Σε άνοδο τα ιταλικά ομόλογα

Απειλούν με απόλυση τον Τρία - Σε άνοδο τα ιταλικά ομόλογα

Την μεγάλη τους ευαισθησία σε οποιαδήποτε είδηση υποδεικνύει ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πάρει τον… κακό δρόμο της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της σύγκρουσης με την Ευρώπη, δείχνουν σε κάθε ευκαιρία τα ιταλικά ομόλογα.

Ένα δημοσίευμα της La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο οι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι απείλησαν με απόλυση τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ήταν αρκετό για να στείλει το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σε υψηλό μίας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του Τρία για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυτή που μετρίασε σε σημαντικό βαθμό τις ανησυχίες των αγορών για την πολιτική κατεύθυνση της συγκυβέρνησης Λέγκας του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Αφορμή για την αναταραχή στην ιταλική κυβέρνηση αποτέλεσαν οι υποψηφιότητες των προσώπων που θα ηγηθούν της κρατικής τράπεζας CDP, με την ιταλική εφημερίδα να σημειώνει ότι οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι έχουν τραβήξει τόσο… το σχοινί που να απειλούν ανεπίσημα με καθαίρεση του Τρία αν δεν συμφωνήσει μαζί τους.

«Η διαμάχη στην ιταλική κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούριο, όμως η προοπτική της εξόδου του Τρία από την κυβέρνηση δεν είναι θετικό νέο για τα ιταλικά ομόλογα και για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυβέρνηση», σημείωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της Mizuho International, για να προσθέσει: «Ήταν η επιλογή που είχε στόχο να καλμάρουν οι αγορές νωρίτερα μέσα στο χρόνο».

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έφτασε μέχρι το 2,59% με το spread σε υψηλό εβδομάδας, όταν προχθές είχε υποχωρήσει έως το 2,46% με την απόδοση του διετούς ομολόγου να ενισχύεται σε ποσοστό 6%.