Απασχόληση και πετρέλαιο ώθησαν τη Wall

Απασχόληση και πετρέλαιο ώθησαν τη Wall

Με κέρδη έκλεισε η τελευταία ημέρα της εβδομάδας για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street με την ώθηση που δέχτηκαν από τα πολυαναμενόμενα στοιχεία της απασχόλησης που δημοσιεύτηκαν σήμερα και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση, μαρτυρούν την υγεία της αμερικάνικης αγοράς εργασίας χωρίς να θεωρούνται ικανά ώστε η Fed να προχωρήσει νωρίτερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 62,87 μονάδες (0,37%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.006,77 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε κέρδη 9,60 μονάδων (0,20%) έκλεισε στις 4.717,02 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 6,59 μονάδες (0,33%) και έκλεισε στις 1.999,99 μονάδες. Τα εβδομαδιαία κέρδη των τριών βασικών δεικτών ξεπέρασαν το 2%.

Για τους τρεις βασικούς δείκτες ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Ο Dow Jones ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου. Ο S&P κατάφερε να ξεπεράσει -προσωρινά όμως- το όριο των 2.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 6 Ιανουαρίου. Για τον S&P 500 οι κλάδοι της ενέργειας και των υλικών ήταν οι πρωταγωνιστές στα κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία των ΗΠΑ στο 4,9% το Φεβρουάριο, ενώ δημιουργήθηκαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας μετά από μια ήπια επιβράδυνση των προσλήψεων τον Ιανουάριο του 2016.

Τα αποτελέσματα αυτά ωστόσο, ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις που ανέμεναν να αυξηθούν οι προσλήψεις κατά 198.000.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τις αμερικάνικες εξαγωγές έδειξαν πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Η τάση των εξαγωγών εκλαβάνεται από τους αναλυτές ως ένα στοιχείο της οικονομίας που ειναι απίθανο να ανακάμψει σύντομα.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Hewlett Packard Enterprise Co. κέρδισε 13,53% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων του τριμήνου χρήσηςπου στο επίπεδο προσαρμοσμένων κερδών και εσόδων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Στον αντίποδα, η μετοχή της H&R Block Inc. έχασε 15,62% καθώς παρουσίασε ζημίες μεγαλύτερες του αναμενόμενου.

H μετοχή του Facebook έχασε 1,09% μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να καταβάλει φόρους επί των κερδών που προκύπτουν από διαφημιστικά έσοδα στη Μ. Βρετανία, αντί να διοχετεύει τις πωλήσεις αυτές μέσω της Ιρλανδίας σε μεγαλύτερους διαφημιστές της. Τα έσοδα θα κρατούνται στη Βρετανία, που σημαίνει ότι το Facebook θα έρθει αντιμέτωπη με έναν υψηλότερο επιχειρηματικό φόρο επί των κερδών της.