Απαισιοδοξία στις ευρωαγορές παρά την προσπάθεια για ανάκαμψη

Απαισιοδοξία στις ευρωαγορές παρά την προσπάθεια για ανάκαμψη

Δεν δείχνουν να «πείθονται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αφήσουν πίσω τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. 

Παρά το θετικό μομέντουμ, οι επενδυτές ευελπιστούν για ένα πιο γρήγορο ξεπέρασμα της κρίσης αν και τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει φέτος κατά 5,2%, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία του Covid-19 είχε «γρήγορες και μαζικές συνέπειες» παρά τα άνευ προηγουμένου προγράμματα στήριξης των τοπικών οικονομιών.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, με τις μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρούν πάνω από 3%, ενώ οι μετοχές εταιρειών υγείας σημειώνουν άνοδο 1,6%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,84% στις 12.711 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,56% στις 6.436 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,64% στις 5.142 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί 1,72% στις 19.889 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία καταγράφει απώλειες 1,42% και διαμορφώνεται στις 7.786 μονάδες.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές και εισαγωγές βούλιαξαν τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990, καθώς η πανδημία του κορονοϊού μείωσε δραματικά τη ζήτηση για αγαθά από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές «βυθίστηκαν» κατά 24% τον Απρίλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές κατά 16,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10,3% φέτος, προτού παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη της τάξης του 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022.

Δύο χρόνια θα χρειαστεί η οικονομία της Γαλλίας για να ανακάμψει από τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση, αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στη διάρκεια του 2020 αναμένεται να χαθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η ανεργία ίσως σημειώσει νέο ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στο 11,8%, αναφέρει η Τράπεζα στις εκτιμήσεις της.