«Αντιστάθηκε» με κέρδη η Wall στις ανησυχίες για το Brexit

«Αντιστάθηκε» με κέρδη η Wall στις ανησυχίες για το Brexit

Κέρδη σήμερα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που οι επενδυτές τελικά «ξόρκισαν το φάντασμα του Brexit» το οποίο επηρέασε τόσο τη χθεσινή πορεία όσο και τη σημερινή απόδοσή τους τις πρώτες ώρες.

Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν σήμερα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίστηκαν πιο μετριοπαθείς ως προς τις επόμενες κινήσεις της ως προς τα επιτόκια.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 78 μονάδων (0,44%) κλείνοντας στις 17.918,62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε κέρδη 36,20 μονάδων (0,75%) έκλεισε στις 4.859,16 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 11,18 μονάδες (0,54%) και έκλεισε στις 2.100 μονάδες.

Την αύξηση των πιο μετριοπαθών «φωνών» έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που έλαβε χώρα το διήμερο 14-15 Ιουνίου.

Στη ψηφοφορία του Ιουνίου, αυξήθηκαν οι ψήφοι υπέρ της μετριοπαθούς στάσης σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους εάν η οικονομία θα είναι «έτοιμη» για μια αύξηση των επιτοκίων «σύντομα».

Δύο από τους αξιωματούχους της Fed, εξέφρασαν την ανησυχία τους πως η οικονομία δεν είναι αρκετά ισχυρή για μια νέα αύξηση. Ωστόσο αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες υποστήριξαν πως δεν πρέπει «να καθυστερήσει τόσο πολύ» η επόμενη αύξηση.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης υπηρεσιών ISM κάνοντας άλμα στις 56,5 μονάδες τον Ιούνιο, σε ένα μέγεθος που ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Ο δείκτης μελλοντικών νέων παραγγελιών σημείωσε άλμα 5,7 μονάδων στις 59,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 59,5 μονάδες.

Παράλληλα, οριακή άνοδος καταγράφηκε στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.  Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες σε σύγκριση με τις 51,3 του προηγούμενου μήνα.

Η χθεσινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Carney, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του Brexit, τόσο για τη βρετανική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το γεγονός αυτό επανέφερε τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών και ασκήθηκε πίεση στους δείκτες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Walgreens Boots Alliance Inc. υποχώρησε κατά 2,36% μετά την ανακοίνωση εσόδων που ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Nortek Inc. εκτοξεύτηκε κατά 38,55% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από τη βρετανική εταιρεία Melrose Industries PLC έναντι 1,44 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Medivation Inc σημείωσε κέρδη 0,92% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας πως έχει υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας από υποψήφιους «μνηστήρες», συμπεριλαβανομένων της Sanofi SA, Pfizer Inc και Celgene Corp.

Νωρίτερα. με απώλειες ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας να εντείνονται, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες με απώλειες 1,67% στις 318.77 μονάδες.