Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο στη μάχη των 900 μονάδων

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο στη μάχη των 900 μονάδων

Η είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε το ήχο διαρκείας στο ταμπλό που με βάση το υψηλό τίμημα θα του αναλογούσε, συνέχισε ωστόσο την παράδοση μιας σειράς συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αποτιμήσεις κοντά σε αυτές που παρατηρούνται σε ώριμες αγορές.

Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί ως προς την τιμολόγηση των επενδύσεων, πλέον η χώρα έχει ξεφύγει από τη ζώνη των χαμηλών τιμημάτων και υπό προϋποθέσεις ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας μπορεί να κοιτάζει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

Οι επόμενες μεγάλες συναλλαγές που έρχονται στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα αφορούν τον τραπεζικό κλάδο - οι μετοχές που έχει στην κατοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και τουρισμός. Το χρηματιστήριο αν και σε σημαντικό βαθμό είναι έμμεσα αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita κλπ) δε φαίνεται προς το παρόν να συγκινείται από την προφανή στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ αποτιμήσεων εξαγορών και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.

Στον αντίποδα, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών αλλά και των έτοιμων προϊόντων έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας. Η ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς. Μάλιστα σε κλάδους όπως η λιανική όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεδομένου ότι φέτος το δίκτυο καταστημάτων λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτών των δύο παραγόντων η εγχώρια Αγορά συνέχισε τον επιτόπιο βηματισμό της, την εβδομάδα που πέρασε παρά τις οποίες επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις. Αν και οι επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων θεωρείται προς ώρας ότι μπορούν να αναχαιτιστούν με ή χωρίς την κρατική συνδρομή, η άγνωστη παράμετρος παραμένει ο χρόνος και ενδεχομένως εκεί εστιάζεται η αφορμή για τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος.

Η τεχνική εικόνα 

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη έδωσε κάποιες ανάσες ανακτώντας την περιοχή των 900 μονάδων χωρίς όμως αυτό να αλλάζει δραματικά την εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε συσσώρευση, μια κίνηση αναμονής από τις αρχές Αυγούστου χωρίς να δημιουργεί ενθουσιασμό ή απογοήτευση στους εμπλεκόμενους. Μετά την καταγραφή των πρόσφατων υψηλών έτους οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά, με τις ημερήσιες συνεδριάσεις να κινούνται ακόμα και σε 2-3 μονάδες ενώ όλη η εβδομάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 μονάδες διακύμανσης. Παρόλα αυτά η συναλλακτική δραστηριότητα δε συρρικνώθηκε, διατηρήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ δείγμα ότι «οι μηχανές ζεσταίνονται» και επίκειται έξοδος από τη συσσώρευση. Προς το παρόν και όσο η Αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται.

Η επόμενη εβδομάδα

Με αποτελέσματα εξαμήνου γεμίζει το καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας: Την Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Aegean. Την Τριτη ακολουθεί η E-NET, την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy ενώ την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά των AS Company, Premia, ΔΕΗ και Viohalco να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΑΠΣ και ΕΥΔΑΠ.