Αντιπρόεδρος Alibaba: Ο Τζακ Μα εστιάζει στη φιλανθρωπική του δράση

Αντιπρόεδρος Alibaba: Ο Τζακ Μα εστιάζει στη φιλανθρωπική του δράση

Μήνυμα για τον ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, έστειλε ο Τζοζεφ Τσάι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, μετά από φήμες για τις σχέσεις του μεγιστάνα με το Πεκίνο δεδομένου ότι για μεγάλο διάστημα είναι αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μιλώντας στο CNBC, το στέλεχος της Alibaba είπε πως ο Μα διατηρεί χαμηλούς τόνους και προτιμά να εστιάζει στα χόμπι και τη φιλανθρωπική του δράση. «Αποφεύγει τη δημοσιότητα αυτή τη στιγμή, μιλώ μαζί του κάθε μέρα. «Στην πραγματικότητα τα πηγαίνει πολύ, πολύ καλά. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει ως χόμπι» συμπλήρωσε ο Τσάι.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2020 ο Μα είχε κάνει αρνητικά σχόλια για τις εποπτικές αρχές της Κίνας, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της Ant Group στη Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Όμως, οι αρχές ουσιαστικά ακύρωσαν τη δημόσια εγγραφή μόλις δύο ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της. 

Αφότου το IPO ανεστάλη, ο Μα αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα, πυροδοτώντας φήμες ότι είχε εξαφανιστεί. Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε μέσω ενός βίντεο, για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. 

Την ίδια ώρα, η Alibaba άρχισε να ερευνάται για μονοπωλιακές πρακτικές, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο η κυβέρνηση να της επιβάλει πρόστιμο 2,8 δισ.  δολαρίων, με το αιτιολογικό ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. 

Από την πλευρά του, ο Τσάι είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόστιμο. «Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσετε το τι συμβαίνει με τον Τζακ και το τι συμβαίνει με την εταιρεία μας. Η εταιρεία μας βρίσκεται σε κάποιο είδος αναδιάρθρωσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και στο κομμάτι των αντιμονοπωλιακών πολιτικών. Έπρεπε να πληρώσουμε ένα μεγάλο πρόστιμα. Το αφήσαμε αυτό πίσω μας, επομένως, κοιτάζουμε μπροστά», εξήγησε.