Αντίδραση τραπεζών και μερική ανασύνταξη στο Χ.Α.

Αντίδραση τραπεζών και μερική ανασύνταξη στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ήπιας αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης ήταν – διεθνώς – η σημερινή, μετά το γενικευμένο ξεπούλημα που έλαβε χώρα (και) χθες σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ρόλο σ' αυτό έπαιξε εξ αρχής η θετική εικόνα των παραγώγων της Wall Street, που επιβεβαιώθηκε το απόγευμα με ανοδική κίνηση και των τριών δεικτών.

Με ώθηση λοιπόν από την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και από την επάνοδο στο δείκτη MSCI Global Standard των Εθνική και Eurobank, το ελληνικό χρηματιστήριο, με οδηγό τις τράπεζες κινήθηκε ανοδικά σήμερα, επανακτώντας τις 730 μονάδες.

Η αγορά είχε βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα, μετά την πτώση 4,95% της περασμένης εβδομάδας και το -1,54% χθες, που έφερε το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά ενάμιση μήνα, «ακυρώνοντας» εντελώς ολόκληρη την αντίδραση του Απριλίου.
Έτσι, σήμερα το Χ.Α. έβγαλε άμυνες και αναχώματα στη ζώνη των 720 – 725 μονάδων, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθεί αύριο και προσεχώς.

Δεν ήταν καμιά αντίδραση ιδιαίτερης δυναμικής αλλά απλώς μια κίνηση αυτοσυντήρησης και άμυνας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών, η εικόνα στο ταμπλό ήταν μεικτή με ισάριθμες ανοδικές και πτωτικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 732,06 μονάδες με άνοδο 1,02%, έχοντας ενδοσυνεδριακή κίνηση από τα χαμηλά των 724,44 μονάδων έως τα υψηλά των 735,49 μονάδων. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.897,02 μονάδες με άνοδο 1,08%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.102,72 μονάδες με πτώση 0,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 603,82 μονάδες με άνοδο 3,56%.

Το πιο θετικό ποιοτικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι σχεδόν διπλασιάστηκε η αξία συναλλαγών που ανήλθε στα 85,59 εκατ. ευρώ, με τα 16,94 εκατ. ευρώ ήτοι το 20% του συνόλου σε πακέτα σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Μάλιστα, τα 51,4 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί 23,08 εκατ. ευρώ και να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, η Alpha Bank έκανε 10,58 εκατ. ευρώ τζίρο, η Eurobank 9,52 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 8,05 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε καταλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση.

Θυμίζουμε πως χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η επάνοδος των Εθνική και Eurobank στον δείκτη MSCI Global Standard από τα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley Capital International.

Οι δύο μετοχές αφαιρούνται από το δείκτη MSCI Small Cap Index, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύει από την Τετάρτη 29 Μαΐου, οπότε το rebalancing θα γίνει στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου. Βεβαίως, από σήμερα ξεκίνησαν κάποιες τοποθετήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, όπως έδειξαν οι αυξημένοι όγκοι και τζίροι στον κλάδο.

Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,55%, η Πειραιώς +3,49%, η Εθνική +3,33% και η Eurobank +2,47%. Στον ευρύτερο FTSE 25 η εικόνα στο φινάλε βελτιώθηκε, καθώς πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Jumbo, Aegean Airlines, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Κέρδη άνω του 3% είχε η Viohalco, άνω του 2% η Grivalia Properties, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Lamda Development.

Στον Mid Cap πιέστηκαν σημαντικά οι Τεχνική Ολυμπιακή και Intralot χάνοντας 4,23% και 3,75% αντίστοιχα, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Κλουκίνας Λάππας, Cenergy Holdings, Attica Bank, Intrakat κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Παπουτσάνης, Lavipharm, Centric, Μουζάκης, Autohellas, ElvalHalcor και Κτήμα Λαζαρίδη, ενώ πιέστηκαν οι Σελόντα (νέο άδειασμα σε ποσοστό 19,05% μετά το χθεσινό -20% λόγω επιτήρησης και μάλιστα με ισχυρότατο όγκο), Επίλεκτος, Περσεύς, Μοτοδυναμική (δικαίωμα), Revoil, Δρομέας, Quality & Reliability, Σωλ. Τζιρακιάν, Αλουμύλ, Ελτράκ, ΑΝΕΚ, Reds και Έλτον.

Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που κινήθηκαν χαμηλότερα.