Αντίδραση τραπεζών και βοήθειες από blue chips στο Χ.Α.

Αντίδραση τραπεζών και βοήθειες από blue chips στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Καλή είναι σήμερα Τρίτη η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς το ήπια θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και η αποφόρτιση που καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,03%, δίνει ευκαιρία για βελτίωση αποτιμήσεων και αντίδραση.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης έως τώρα είναι η απουσία πωλητών, κάτι που επιτρέπει, τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips να κινούνται «εύκολα» ανοδικά, βελτιώνοντας μερικώς τις αποτιμήσεις τους.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις που η αγορά πλέον «πολιορκεί» και φλερτάρει με την επανάκτηση της ζώνης ψυχολογίας των 700 μονάδων, οπότε, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα αργήσει η υπέρβαση αυτού του ορίου.

Η αγορά άλλωστε έχει συμπληρώσει δέκα συνεδριάσεις κάτω από τις 700 μονάδες, αγγίζοντας αυτό το διάστημα και νέα χαμηλά ενάμιση περίπου έτους. Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 697 μονάδες με άνοδο 1,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ ήπιο – ξανά – τέμπο.

Χθες θυμίζουμε πως η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 32,43 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη από τα 105,45 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής που υπήρξαν σημαντικές εισροές λόγω του FTSE Roussell.

Οι τράπεζες αντιδρούν έντονα, με την Εθνική να κερδίζει 4,51%, την Alpha Bank +3,34%, την Πειραιώς +3% και τη Eurobank +2,43%.

Καλή είναι η εικόνα και στις μη τραπεζικές μετοχές. Η Τιτάν ενισχύεται κοντά στο 3%, άνω του 2% κερδίζουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χώρο του Large Cap μόνο η Motor Oil κινείται σε πτωτική τροχιά. Η μετοχή απολύτως εύλογα διορθώνει, καθώς προέρχεται από ράλι +11% μόνο το τελευταίο 4ήμερο, με διαρκή υψηλά 12ετίας, φτάνοντας χθες στα 23,30 ευρώ, απέχοντας πλέον λιγότερο από 1 ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 24,19 ευρώ! Σήμερα ο τίτλος διορθώνει σε ποσοστό 1,93% στα 22,85 ευρώ.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι μεικτή. Κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Intralot και ΟΛΘ, άνω του 1% κερδίζουν οι Cenergy Holdings και Ικτίνος, ενώ σε θετικό πρόσημο είναι και οι Intracom Holdings, MLS, J&P Άβαξ και Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά).

Στην ευρύτερη αγορά δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο τουλάχιστον από τη θετική πλευρά, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Ελγέκα, Μουζάκης, Κρέτα Φαρμ, Έλαστρον, Κανάκης, Βιοτέρ και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν.