Αντίδραση στο Χ.Α. πέριξ των 760 μονάδων με ήπιο τζίρο

Αντίδραση στο Χ.Α. πέριξ των 760 μονάδων με ήπιο τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια αντίδρασης κάνει σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις που έφεραν το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 755 μονάδων, με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πεντέμισι μηνών στο Χ.Α.

Χθες το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στο κλείσιμο περιόρισαν σημαντικά τις αρχικά μεγάλες πιέσεις, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ήπια πτωτικά. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το Χ.Α. που χθες υπερέβαλε στην πτώση, χάνοντας το διπλάσιο έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών καθ' ότι μικρή και περιφερειακή αγορά, σήμερα αντιδρά σε μια προσπάθεια επανάκτησης των 760 μονάδων.

Δεν πρόκειται για αντίδραση ιδιαίτερης δυναμικής – προς το παρόν – ενώ είναι εμφανής η δυστοκία υπέρβασης των 765 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 762 μονάδες με άνοδο 1,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Σε χθεσινό του σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε πως «σε βραχυχρόνιο επίπεδο ο Γ.Δ. “πάτησε” ήδη τον 200αρη στις 754 μονάδες, οπότε πλέον οι 765 μονάδες καθίστανται σημαντική αντίσταση βραχυπρόθεσμα. Αν χαθούν οι 754 μονάδες (χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 754,20 μονάδες) τότε μπορεί να υπάρξει διολίσθηση προς τις 740 μονάδες.»

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις, με φόντο αυτές τις διαπιστώσεις. Σήμερα οι τράπεζες αλλά και τα περισσότερα blue chips του FTSE 25 αντιδρούν ανοδικά, χωρίς όμως να καλύπτουν τη χθεσινή ζημιά.

Οι τράπεζες ενισχύονται έως 2,20%, ενώ στο χώρο των blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ που έφτασε να κερδίζει έως 5%, ενώ πλέον ενισχύεται 3,80%, καθώς η Επιχείρηση βρίσκεται σε κινητικότητα σε πολλά επίπεδα για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της εικόνα.

Κέρδη άνω του 3% καταγράφει η Μυτιληναίος, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Grivalia Properties, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Αρνητικά γύρισαν στον Large Cap μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco και Τιτάν.

Στο χώρο του Mid Cap που χθες δέχτηκε επίσης ισχυρές πιέσεις, υπάρχει προσπάθεια ανασύνταξης. Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι MIG, Πλαίσιο, Intralot και Attica Bank, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Cenergy Holdigns, Intracom Holdings, Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροπας, MLS και AS Company, ενώ ήπια πτώση καταγράφουν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κλουκίνας Λάππας και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Κτήμα Λαζαρίδης, Αλουμύλ, Logismos, Ίντεργουντ, Paperpack, Profile και Σελόντα, ενώ υποχωρούν το δικαίωμα της Μοτοδυναμικής, Εβροφάρμα, Περσεύς, Inform Λύκος, Mevaco και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των long καθώς 59 μετοχές ενισχύονται έναντι 18 που υποχωρούν.