Δυναμική αντίδραση στο Χ.Α. με τη Eurobank να δεσπόζει

Δυναμική αντίδραση στο Χ.Α. με τη Eurobank να δεσπόζει

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δυναμική αντίδραση βγάζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με το Χ.Α. να βρίσκεται σε προσπάθεια επανάκτησης της ζώνης των 730 μονάδων, με στηρίξεις τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τα υπόλοιπα blue chips του FTSE 25.

H ελληνική αγορά είχε φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα μετά και τη χθεσινή πτώση, δεδομένου ότι πλησίασε σε χαμηλά δύο περίπου μηνών, οπότε σήμερα εξ αρχής βγήκαν στο προσκήνιο οι αγοραστές, κυριαρχώντας στο ταμπλό.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α. είναι η μετοχή της Eurobank που έχει διακινήσει το 70% του όγκου σε τεμάχια της συνεδρίασης και σχεδόν το 40% της αξίας συναλλαγών!

Ο λόγος που σήμερα δεσπόζει καταλυτικά η μετοχή της Eurobank είναι το γεγονός ότι ο οίκος Morgan Stanley Capital International επισπεύδει την αναβάθμιση του τίτλου στο δείκτη MSCI Standard Greece, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia.

Αρχικά η αναβάθμιση θα γίνονταν στις 29 Μαΐου, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, όμως πλέον θα γίνει στις 23 Μαΐου, ήτοι μεθαύριο Πέμπτη.

Αυτό οδηγεί σε σημαντικές τοποθετήσεις σήμερα στον τίτλο που έχει διακινήσει όγκο 34 εκατ. τεμάχια και τζίρο 25 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 0,7455 ευρώ με άνοδο 4,85%, ενώ έχουν γίνει και 6.828 πράξεις.

Πλέον, η Eurobank έχει περάσει στην 3η θέση των αποτιμήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου υποσκελίζοντας τον ΟΠΑΠ, ενώ φυσικά είναι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στην Ελλάδα πλέον, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Παράλληλα, η Eurobank καθίσταται η… leader και στον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη καθώς τον οριοθετεί κατά 10,51%, με την Coca Cola HBC (μετά τη χθεσινή πτώση) να τον επηρεάζει κατά 10,01%, ενώ ο ΟΤΕ είναι στο 9,13%. Τέλος, η Εθνική που χθες πιέστηκε σημαντικά, οριοθετεί το Γ.Δ. κατά 7,71%.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης που εξ αρχής της ημέρας κινείται ανοδικά, έχει ανέλθει στις 732 μονάδες με άνοδο 2,10%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 58 εκατ. ευρώ, με τα 25 εκατ. ευρώ να έχουν γίνει στη Eurobank.

Εξαιρετική εικόνα έχει και η Πειραιώς που ενισχύεται κοντά στο 6%, άνω του 3% κερδίζουν οι Aegean Airlines, Lamda Development, Σαράνης και ΟΛΠ, ενώ καλή αντίδραση βγάζουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Μυτιληναίος, Τιτάν κ.α.

Μεικτές τάσεις χωρίς κάτι ιδιαίτερο στο χώρο του Mid Cap, ενώ και στις μικρότερες αποτιμήσεις, σήμερα δεν καταγράφεται κάτι αξιόλογο. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.