Αντίδραση στο Χ.Α. μετά την ακραία υπερπώληση

Αντίδραση στο Χ.Α. μετά την ακραία υπερπώληση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αντίδραση βγάζει σήμερα Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας που έφεραν δείκτες και μετοχές σε ακραία υπερπώληση. Οι ελπίδες για εύρεση λύσης στο θέμα με τους δασμούς δίνει κάποιες ανάσες σήμερα στις αγορές, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από την πτώση αυτής της εβδομάδας είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε εύλογα βγάζουν αντίδραση σήμερα, με τον DAX να επανακτά τις 12.000 μονάδες που απώλεσε χθες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, καθ' ότι η πτώση – διόρθωση αυτή την εβδομάδα ήρθε πολύ απότομα. Θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. έχασε την περασμένη Δευτέρα το 2,60% της αξίας του, την Τετάρτη απώλεσε το 2,10%, ενώ χθες Πέμπτη υποχώρησε κατά 1,94%, παρ' ότι έφτασε να χάνει έως και 2,65% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το θετικό είναι ότι το κλείσιμο της αγοράς έγινε υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς έλαβε χώρα μια προσπάθεια μίνι ανασύνταξης ώστε να κρατηθεί η ζώνη των 720 μονάδων. Έχοντας πτώση λοιπόν περίπου 6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 10% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη τραπεζών αυτή την εβδομάδα, ασφαλώς το Χ.Α. βρέθηκε σε πτωτική υπερβολή, οπότε χρωστούσε μια – κατ' αρχήν τεχνικής φύσης – αντίδραση. Η ανθεκτικότητα αυτής της κίνησης, τόσο σήμερα όσο και προσεχώς, θα εξαρτηθεί από το momentum που θα ορίσουν οι ξένες αγορές.

Πάντως, από χθες οι αμερικανικοί δείκτες είχαν δείξει διάθεση για κάτι καλύτερο, καθώς ο Dow Jones ενώ έφτασε να υποχωρεί περί το 1,60% εντούτοις έκλεισε με απώλειες 0,53%, ενώ με μικρή πτώση έκλεισαν και οι S&P 500 και Nasdaq, παρ' ότι υποχωρούσαν κοντά στο 1,50% ενδοσυνεδριακά.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σήμερα κινείται εξ αρχής ανοδικά έχοντας φτάσει στις 739 μονάδες με άνοδο 1,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 (πλην Coca Cola HBC) κινείται ανοδικά, ενώ αντίδραση έως 4% βγάζουν και οι τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, η Εθνική ενισχύεται 4%, η Eurobank 3,91%, η Πειραιώς +2,95% και η Alpha Bank +1,89%. Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 2% έχουν οι Grivalia Properties και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Ανοδικά αντιδρούν και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap με τις Νηρέα και Attica Bank να κερδίζουν άνω του 3%, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι Cenergy Holdings, MIG, Intracom Holdings, Intrakat, Intralot, MLS, Τεχνική Ολυμπιακή κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη έχουν μετοχές όπως Μοτοδυναμική (δικαίωμα), Centric, Reds, Σελόντα και Αλουμύλ κ.α., ενώ στο σύνολο 55 μετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 14 που υποχωρούν.