Ενισχύθηκε η άνοδος μετά τη λήξη παραγώγων στο Χ.Α.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, 13:04 - Τελευταία ενημέρωση: 17:39
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μετά την τριπλή λήξη παραγώγων, καθώς «απελευθερώθηκαν» εντολές στο σύστημα, με πολλά blue chips να δεσπόζουν στην άνοδο με κυρίαρχες τις Τιτάν και Motor Oil, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα και στις τράπεζες.

Η εικόνα της αγοράς μετά το μεσημέρι βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ αυξήθηκε και ο τζίρος που ήδη φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ.
Ενόψει των αλλαγών στο δείκτη FTSE Russell, υπάρχει κινητικότητα σε πολλά blue chips, ενώ δεν αποκλείεται προς το τέλος της συνεδρίασης να έχουμε σημαντικές κινήσεις.

Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι αλλαγές του οίκου FTSE Russell, όπου όπως ήδη έχει γινει γνωστό, θα αναβαθμιστεί η Πολωνία σε ανεπτυγμένη αγορά μπαίνοντας στις λεγόμενες development markets από αναδυόμενη που είναι σήμερα, ανήκοντας στις emerging markets.

Η αλλαγή θα γίνει με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων σήμερα, ενώ θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως από 11 χώρες – οικονομίες που είναι στην κατηγορία των αναδυόμενων θα μείνουν δέκα. Έτσι, θα αυξηθεί το ειδικό βάρος, η στάθμιση των ήδη υπαρχόντων στην κατηγορία, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Αυτό, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ίσως φέρει εισροές περί τα 150 με 200 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά από διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με μπούσουλα αυτούς τους δείκτες. Οι εισροές – αν επιβεβαιωθούν – φυσικά δε θα γίνουν μονομιάς.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 693 μονάδες με άνοδο 1,86%, έχοντας τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 σε άνοδο. Ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 4% οι Motor Oil και Τιτάνας, ενώ πολύ καλή εικόνα έχουν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ κ.α.

Στις τράπεζες, κέρδη έως 4% έχει η Πειραιώς, η Εθνική είναι στο +3,94%, η Eurobank +1,97% και η Alpha Bank +1,24%.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου ξεχωρίζει η Intralot με αντίδραση 6,67%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά), Intracom Κατασκευές, Ικτίνος και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 71 μετοχές ενισχύονται έναντι 38 που υποχωρούν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα