Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:42

Απόστολος Σκουμπούρης
-A +A

Αντίδραση στο ΧΑ και κίνηση επανάκτησης των 920 μονάδων

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:42
Αντίδραση στο ΧΑ και κίνηση επανάκτησης των 920 μονάδων

Τα πρώτα θετικά νέα για τον κορονοϊό και το άνοιγμα ορισμένων εργοστασίων στην Κίνα έδωσαν αφορμή για μικρή αντίδραση στους ασιατικούς δείκτες, με την Ευρώπη να ακολουθεί θετικά, κάτι που δίνει στήριξη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που κινείται ήπια ανοδικά, έχοντας τη στήριξη ισχυρών blue chips όπως ο ΟΤΕ.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη δόθηκε εξιτήριο σε 1.824 ασθενείς που αποθεραπεύθηκαν. Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως έχουν θεραπευθεί και έλαβαν εξιτήριο στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε αυτόν των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, όπως δείχνουν δεδομένα που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Αυτό δίνει μια πρώτη ανάσα στο σύστημα ότι ίσως αρχίζει η σταδιακή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, που είναι και το ζητούμενο. Παράλληλα, μεγάλα εργοστάσια στην Κίνα αρχίζουν δειλά δειλά και επανέρχονται σε λειτουργία.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν συγκρατημένα ανοδικά, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο που προέρχεται από διήμερο πτωτικό σερί αντιδρά σήμερα με το Γενικό Δείκτη στις 916 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ σε καλύτερο τέμπο έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων κινείται η αξία συναλλαγών που ήδη φτάνει στα 15 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα, με αργία στη Wall Street η αξία συναλλαγών του Χ.Α. έπεσε στα 32 εκατ. ευρώ, που είναι χαμηλό τεσσεράμισι μηνών, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ κάτω από τους μέσους όρους της αγοράς.

Ασφαλώς το Χ.Α. είχε «κρεμάσει» επικίνδυνα πλησιάζοντας χθες στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, ενώ τόσο ο τραπεζικός, όσο και ο FTSE 25 ήταν επίσης σε κομβικά τεχνικά επίπεδα, άρα μια αντίδραση, έστω και τεχνικής φύσης, θα δώσει χρόνο στην αγορά.

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 802,62 μονάδες, οπότε αν έχανε και αυτό το όριο θα υποχωρούσε στην επόμενη στήριξη των 780 μονάδων, οπότε σήμερα βγάζει μικρή αντίδραση αυτοσυντήρησης στις 808 μονάδες με άνοδο 0,70%.

Ξεχωρίζει στον FTSE 25 λόγω αποτελεσμάτων ο ΟΤΕ με άνοδο 2,54% και επάνοδο πάνω από τα 14 ευρώ, με ισχυρό μάλιστα όγκο, ενώ θετικά κινούνται και οι Lamda Development, Σαράντης, Alpha Bank, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank.

Θετικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, όπου άνοδο άνω του 1% έχουν οι Profile, Πλαστικά Θράκης, Quest Συμμετοχών, Τεχνική Ολυμπιακή και AVAX. Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Δρομέας, Audiovisual, Κυριακούλης, Αλουμύλ και Unibios, ενώ στο σύνολο της αγοράς 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 21 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα