Πτωτικό γύρισμα στο φινάλε για το Χρηματιστήριο

Πτωτικό γύρισμα στο φινάλε για το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχασε τα κέρδη του μετά το μεσημέρι το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αρχικά έντονη ανοδική αντίδραση δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη από πλευράς τζίρου, με αποτέλεσμα η αγορά να «κρεμάσει» και να χάσει τα κέρδη της. Εξ αρχής η αντίδραση ήταν τεχνικής μορφής και δεν είχε ποιοτικά στοιχεία που θα προσέδιδαν ανθεκτικότητα και σαφή κίνηση πάνω από τις 855 – 860 μονάδες.

Ο μήνας Αύγουστος, έως τώρα, αποδεικνύεται διορθωτικός για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από το ιδιαίτερα μεγάλο ράλι του πρώτου 7μήνου, που έδωσε κέρδη άνω του 46% στο Γενικό Δείκτη και άνω του 88% για τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης που στις 12:57 μ.μ. είδε το υψηλό ημέρας και τις 859,33 μονάδες έχοντας άνοδο περί το 1,75%, πλέον έχει κατέλθει στις 840 μονάδες με πτώση 0,47%. Πολύ μικρή η αξία συναλλαγών καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 51 εκατ. ευρώ και είναι ο κυριότερος παράγοντας που η αγορά έδειξε κόπωση και αδυναμία να ολοκληρώσει την αντίδραση των πρώτων ωρών.

Θυμίζουμε ότι στις ημέρες της διόρθωσης ο τζίρος ήταν αυξημένος στην αγορά, καθώς χθες έφτασε στα 70,59 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα στα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη Παρασκευή στα 80,5 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις, ασφαλώς πολύ μεγάλες για Αύγουστο.

Πλέον, μεικτή είναι η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στο σύνολο του FTSE 25, ενώ και στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη με 53 ανοδικές και ισάριθμες πτωτικές μετοχές.