Αντίδραση με οριακή επανάκτηση των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Αντίδραση με οριακή επανάκτηση των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις εφτά τελευταίες, το ελληνικό χρηματιστήριο βγάζει σήμερα κάποια – ελεγχόμενης δυναμικής – αντίδραση, με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά ξανά οριακά τις 600 μονάδες.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι ο μειωμένος τζίρος, κάτι που οφείλεται στην ημιαργία που έχει σήμερα η Wall Street λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών. Χθες, ημέρα όπου η Wall Street είχε αργία, η αξία συναλλαγών στο Χ.Α. κατήλθε στα 16,97 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε μόλις στα 8,7 εκατ. τεμάχια, παραπέμποντας σε ημέρες εορταστικής ραστώνης και Δεκαπενταύγουστου.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο καταλυτική συμμετοχή έχουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια στους όγκους και τους τζίρους της ελληνικής αγοράς, η οποία δεν έχει βάθος, αλλά ούτε και ικανή εγχώρια «μάζα» επενδυτικών που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και με τις ευρωπαϊκές επίσης να κινούνται να αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα μειωμένων συναλλαγών λόγω της Wall Street και να κινούνται σταθεροποιητικά, το Χ.Α. καταγράφει κέρδη, με το Γενικό Δείκτη στις 604 μονάδες, με άνοδο 0,92%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση της αγοράς στο σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, είναι κατ' αρχήν θετική, αν και – λόγω της πολυπλοκότητας και των πολλών ερωτημάτων – είναι νωρίς για να «κριθεί» τόσο γρήγορα το λίαν φιλόδοξο σχέδιο.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη πρόταση για την ταχεία «κάθαρση» των τραπεζικών ισολογισμών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) ύψους 40 δισ. ευρώ και τη μείωση του συνολικού ποσοστού σε μονοψήφιο ποσοστό εντός 2-3 ετών. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ενδέχεται να αλλάξει πολλά στο ισχύον status quo των τραπεζών αλλά και όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πάντως, η Eurobank ενισχύεται άνω του 4% (μετά τα κέρδη 171 εκατ. ευρώ στο 9μηνο που ανακοίνωσε χθες), άνω του 3% κερδίζουν οι Εθνική και Πειραιώς, ενώ κατά 2,47% ενισχύεται η Alpha Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, σχεδόν όλες οι μετοχές κινούνται θετικά, πλην των δύο μετοχών με τη μεγαλύτερη στάθμιση, της Coca Cola HBC και του ΟΤΕ που υποχωρούν κατά 0,54% και 0,10% αντίστοιχα.

Κέρδη άνω του 3% καταγράφει η Σαράντης, άνω του 2% κερδίζει η ΔΕΗ, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται τίτλοι όπως Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Viohalco και Lamda Development.

Στο μεσαίο χώρο, μετά τις πιέσεις προηγούμενων ημερών υπάρχει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον σε τίτλους όπως Attica Bank, MIG, J&P Άβαξ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕΥΑΘ και Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, κυριαρχεί για 2η συνεχή συνεδρίαση η μετοχή του ΙΑΣΩ που μετά το χθεσινό ράλι κερδίζει εκ νέου 7%, με φόντο τις εξελίξεις με το ενδιαφέρον εξαγοράς του από αμερικανικό fund που από χθες είχε διαρρεύσει σε όλη την αγορά.

Η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού, η οποία τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος.

Θυμίζουμε πως χθες – εν μέσω αυτών των φημών – ο τίτλος έκανε ανοδικό ράλι – με έντονη διακύμανση και πολύ μεγάλο όγκο, φτάνοντας να κερδίζει έως και 27,50% με υψηλό ημέρας στα 1,20 ευρώ, ενώ τελικώς έκλεισε στα 1,07 ευρώ με άνοδο 13,59%, διακινώντας όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια.

Στο σύνολο της αγοράς, 59 μετοχές ενισχύονται έναντι 25 που υποχωρούν.