Αντίδραση λόγω απουσίας πωλητών στο Χρηματιστήριο

Αντίδραση λόγω απουσίας πωλητών στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί να χθες να έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και μάλιστα με αύξηση του τζίρου που για πρώτη φορά τον Ιούλιο ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, σήμερα όμως βγάζει αντίδραση, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες.

Η αντίδραση έρχεται πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, καθώς οι όγκοι και οι τζίροι, παρ' ότι δεν είναι απαξιωμένοι όπως σε άλλες συνεδριάσεις, εντούτοις δεν συνηγορούν σε έντονο αγοραστικό κρεσέντο. Όπως και να 'χει, η αγορά ακολουθεί τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών που χθες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με φόντο τις νέες «μάχες» στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου.

Πάντως, η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών είναι πολύ μικρή, συγκριτικά με τις χθεσινές ισχυρότατες πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια οικονομική και επενδυτική κοινότητα είναι μπροστά σε μια νέα τάξη πραγμάτων, αν τελικώς ισχύσουν οι περιχαρακώσεις και οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προϊόντων.

Πρόκειται για κοσμογονικές αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν πολλά σε σχέση με την έως τώρα ελευθερία κινήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που νομοτελειακά θα επηρεάσει την κερδοφορία των εταιρειών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για αποτιμήσεις, μετοχές και χρηματιστήρια.

Επανερχόμενοι στο Χ.Α. αξίζει να τονιστεί ότι πέρα από τις βραχυχρόνιες κινήσεις των traders, σοβαρό momentum δεν υπάρχει, η αγορά λιμνάζει μεταξύ ενός πολύ περιορισμένου εύρους διακύμανσης, λείπει το όραμα και οι καταλύτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 50-55 μονάδες από τα χαμηλά 52 εβδομάδων και αυτό δείχνει πολλά για τον εγκλωβισμό της αγοράς που παραμένει ουραγός στις διεθνείς εξελίξεις.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 755 μονάδες με άνοδο 1,13%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του FTSE 25 είναι καλή, ενώ μετά από ημέρες, κάποια προσπάθεια αντίδρασης κάνει και ο τραπεζικός κλάδος που εσχάτως προβληματίζει εκ νέου με τη συμπεριφορά του. Οι Alpha Bank και Eurobank ενισχύονται άνω του 2,5%, ενώ μικρότερα είναι τα κέρδη σε Εθνική και Πειραιώς.

Στο χώρο των blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η Coca Cola HBC με άνοδο 3,60%, άνω του 2% κερδίζει η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Τιτάν, Jumbo, Grivalia Properties, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης. Σε ήπια αρνητική τροχιά είναι οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μεικτή είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap όπου πιέζονται μετοχές όπως J&P Άβαξ, Intracom Κατασκευές, Ικτίνος, Κρι Κρι, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ ήπια κέρδη σημειώνουν οι MIG, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Νηρέας και Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως CPI, Unibios, Attica Συμμετοχών, Quality & Reliability, ΙΑΣΩ και Profile, ενώ υποχωρούν οι Σελόντα, Κορδέλλου, Κυλ. Σαραντόπουλου, Κέκροπας και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 38 που υποχωρούν.