Αντίδραση έως 5% στις τράπεζες, στις 626 μονάδες ο Γ.Δ.

Αντίδραση έως 5% στις τράπεζες, στις 626 μονάδες ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζουν να «χτίζουν» στην ανοδική τους αντίδραση οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές που κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του νέου έτους, βελτιώνουν την εικόνα τους, διορθώνοντας κάποιες στρεβλώσεις από την ιδιαίτερα μεγάλη πίεση του Δεκέμβρη.

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο με τον CAC 40 στο Παρίσι να ξεχωρίζει με κέρδη έως και 1,60% πρωτύτερα, ενώ από 0,80% έως 1% ενισχύονταν πριν από λίγο οι FTSE 100 στο Λονδίνο και Xetra DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας για την εξομάλυνση των διαφορών που υπάρχουν σ'' ό,τι αφορά τους δασμούς και τον εν γένει εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο πιο ισχυρών οικονομικών του κόσμου, είναι ο καταλύτης που κινεί τα νήματα αυτές τις ημέρες.

Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση ή και την «ποιότητα» και ανθεκτικότητα της όποιας συμφωνίας, όμως η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο, ο κυριότερος λόγος που «έσπασε» το momentum στις αγορές, είναι η διατάραξη των... ισορροπιών και του προηγούμενου status quo μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκει την ευκαιρία να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα, έστω και με συνεδριάσεις «ρηχές», χωρίς ισχυρό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα για 6η συνεδρίαση ανοδικά στις εφτά τελευταίες, κλείνοντας σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα πάνω από τις 620 μονάδες.

Επαναλαμβάνουμε όπως πως στην αγορά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο momentum ούτε σημαντική αλλαγή της ψυχολογίας, απλώς στη ζώνη των 600 μονάδων βγήκαν κάποια αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και άμυνες, οπότε έκτοτε ο Γενικός Δείκτης «χτίζει» ελαφρώς καλύτερα τεχνικά δεδομένα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,13 μονάδες με άνοδο 0,89%, έχοντας κίνηση μόνο σε θετικό έδαφος, με χαμηλό ημέρας στις 620,87 μονάδες (+0,04%) και υψηλό στις 627,34 μονάδες (+1,09%). Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι των προηγούμενων φτάνοντας στα 30,74 εκατ. ευρώ, με τα 3,74 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12% να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Grivalia Properties.

Τη διαφορά σήμερα την έκανε ο τραπεζικός κλάδος που μετά από ημέρας «επέστρεψε», έστω και αν οι όγκοι και οι τζίροι δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικοί. Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς ξεχώρισε με άνοδο 5,07%, ε φόντο κάποιες πληροφορίες ότι είναι κοντά σε μεγάλο deal για τα κόκκινα δάνεια, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 4,16%, η Εθνική +3,17% και η Eurobank +3,10%.

Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ξεχώρισαν οι ΔΕΗ, Viohalco και Grivalia Properties με άνοδο άνω του 2%, ενώ ηπιότερα κέρδη είχαν οι ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC, Fourlis, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Πτωτικά στον FTSE 25 έκλεισαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Σαράντης και Aegean Airlines.

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου μόνο η Νηρέας έκλεισε σε πτωτική τροχιά και η AS Company αμετάβλητη, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Κέρδη άνω του 5% για την Intralot, άνω του 4% για την J&P Άβαξ, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης τίτλοι όπως Intracom Κατασκευές, Intracom Holdings, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Attica Bank, Ικτινος, Κρι Κρι και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη έκλεισαν μετοχές όπως Σελόντα, Δρομέας, Audiovisual, Ελγέκα, Αλουμύλ, Profile, Μαθιός, Μοτοδυναμική, Medicon, ΕΚΤΕΡ, Revoil, Ιντερτέκ και Καρατζης. Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως Βιοτέρ, ΙΑΣΩ, Ιατρικό Αθηνών, Nexans, Reds και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 22 που υποχώρησαν.