Αντίδοτο στις αναταράξεις οι εταιρείες με υψηλά μερίσματα για τους επενδυτές

Αντίδοτο στις αναταράξεις οι εταιρείες με υψηλά μερίσματα για τους επενδυτές

Mε πληθώρα θετικών ειδήσεων ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα   κυρίως όσον αφορά την ανακοίνωση των μεγεθών του ΑΕΠ του τριμήνου, αλλά και το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup  για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση εκ μέρους του  Kλάους Ρένγλιγκ του ESM  ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος σε κάποιους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Πράγματι,  χθες το μεσημέρι  η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.Έτσι, για το εννεάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται πλέον στο 9,36%. 

Σε αυτές τις ειδήσεις ήρθε να προστεθεί η απόκτηση του δικαιώματος αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου που  ανέδειξε τελικώς νικήτρια τη Reds, που πιστοποίησε και το ταμπλό με άνοδο 7,1%, προσφορά που αφορά 40 εκατ. ευρώ για παραχώρηση του Παραθαλάσσιου Ακινήτου για διάστημα έως και 50 χρόνια, με στόχο τη δημιουργία ενός τουριστικού Resort, με τη δυνατότητα δημιουργίας και Καζίνο.

Παρ όλα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να βάζει το άλογο μπροστά από το κάρο με χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και με αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και με τη Wall Street που ξεκίνησε και συνέχισε δυναμικά, αδιαφορώντας για τις ανησυχίες της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση με τη μετάλλαξη Omicron. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια χρονιά  που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μέχρι σήμερα  έχουμε το ισχνό κέρδος του 6,83%, υπάρχουν μετοχές που με την υψηλή μερισματική τους απόδοση ξεχωρίζουν ελαχιστοποιώντας την όποια ανάληψη ρίσκου.

 Πρόκειται για εταιρείες με καλά κέρδη, με υψηλό καθαρό ταμείο που διακρίνονται για τις χρηματικές τους διανομές, αδιαφορώντας για τις  συνεχείς αρρυθμίες που παρουσιάζει η αγορά. Δεδομένου ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τείνουν πλέον στο μηδέν, οι επενδυτές  εφόσον η αγορά δεν ευθυγραμμίζεται πάντα με την ροη των θετικών ειδήσεων, είναι καλό να προτιμούν κυρίως αυτές που ανήκουν στον κλάδο των επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, που θα πρέπει να κοσμούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Με μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 4,1% κινείται ο ΑΔΜΗΕ που σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Υπενθυμίζουμε ότι στις 30.06.2021 τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 28,2 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να έχει μηδενικό χρέος.

ΑΔΜΗΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή χωρίς να χάσει τη σημαντική στήριξη των 2,35 ευρώ κινείται οριζόντια με υψηλά έτους τα 2,89 ευρώ. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει διασπάσει καθοδικά τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων και μόνο η ανοδική επαναφορά πάνω από τη ζώνη των 2,59-2,63 ευρώ, που θα προσδώσει δυναμική προς τα υψηλά των 2,7750 και 2,89 ευρώ. Πολύ ισχυρή η στήριξη των 2,35 ευρώ.

ΕΥΑΘ 

Η μερισματική απόδοση ανέρχεται με τα σημερινά δεδομένα στα όρια του 5%  Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο ανήλθε  στα 54,8 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 2,4%, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 18,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,42%. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας ανήλθαν σε €90,27 εκατ. ευρώ. Κατά το εννεάμηνο του 2021 έναντι  74,026 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,95% την 30.09.2021.

ΕΥΑΠΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στα όρια της γραμμής τάσης R10 από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020 και ακριβώς πάνω στον απλό κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων κινείται η μετοχή, έχοντας βρει ένα ισχυρό πλέγμα στήριξης (4,50 ευρώ). Τα 5 και τα 5,26 ευρώ (υψηλά έτους) είναι οι επόμενες αντιστάσεις εάν και εφόσον ο τίτλος διατηρήσει ανοδικά τον κινητό μέσο των 50 εβδομάδων στα 4,60 ευρώ. Τελευταίο οχυρό στο ενδεχόμενο διόρθωσης τα 4,38 ευρώ παρά την αναγκαία καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης με απαίτηση άμεσης επαναφοράς προκειμένου να μην πληγεί η διαγραμματική εικόνα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Η μετοχή κινείται  με μερισματική απόδοση 5,60% έχοντας ικανοποιητική αύξηση των εσόδων του στο εννεάμηνο.  Πράγματι, καταγράφηκε συνολική αύξηση 8,5%, από 52,7εκατ. ευρώ  το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020  σε  57,1εκατ.  ευρώ  συμπεριλαμβανομένων των συνολικών εσόδων της θυγατρικής ThPA Sofia. Για την περίοδο του εννεαμήνου, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην αγορά, δεν οδήγησαν σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας. Μηδενικός δανεισμός και εδώ με τα ταμειακά διαθέσιμα την 30,09 να ανέρχονται σχεδόν στα 98 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, διακινήθηκε με τη μορφή πακέτου το 2,97% στην τιμή των 26 ευρώ.

ΟΛΘ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Παρά την καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης E1, η μετοχή βρήκε στήριξη στα 25 ευρώ, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πλέγμα αντίστασης στη ζώνη 26,46 -26,80 ευρώ, η υπέρβαση του οποίου θα σηματοδοτήσει την επόμενη κίνηση προς τα υψηλά έτους στα 29,1 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.