Ανθεκτική εικόνα στο Χ.Α., κρατάει τις 650 μονάδες με Motor Oil – Μυτιληναίο

Ανθεκτική εικόνα στο Χ.Α., κρατάει τις 650 μονάδες με Motor Oil – Μυτιληναίο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η τεράστια χθεσινή πτώση – ξεπούλημα στη Wall Street όπου και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες απώλεσαν άνω του 3% της αξίας τους, σε μια συνεδρίαση σχεδόν πανικόβλητων ρευστοποιήσεων, άφησε εύλογα αρνητική παρακαταθήκη για τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.

Οι αγορές της Ασίας πιέστηκαν αρκετά, με τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 440 μονάδες ή σε ποσοστό 1,62%, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν έως 1,20%, χωρίς όμως να παρουσιάζονται φαινόμενα ξεπουλήματος ή πανικού.

Η εμπλοκή στην πρόσφατη απόφαση «ανακωχής» στον εμπορικό πόλεμο, δείχνει να αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα, όμως η σημερινή αργία στη Wall Street που θα παραμείνει κλειστή, λόγω της ημέρας εθνικού πένθους στη μνήμη του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, μειώνει σημαντικά όγκους και τζίρους στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο, κινούμενο εύλογα με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους και κατεβάζοντας ρυθμούς, δείχνει διαθέσεις άμυνας και αναχωμάτων στην περιοχή των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 655 μονάδες με πτώση 0,25% με την εικόνα της αγοράς να είναι σχετικά ανθεκτική, τηρουμένων των αναλογιών αλλά και του ράλι που είχε προηγηθεί. Τουλάχιστον προς το παρόν, οι ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips είναι εντός πλαισίου και δεν αλλοιώνουν σε καμιά περίπτωση τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς.

Η αξία συναλλαγών είναι περαιτέρω μειωμένη σήμερα, καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ καταλυτικό ρόλο σ' αυτό παίζει το ότι θα παραμείνει κλειστή η Wall Street.

Στις τράπεζες καταγράφονται ελεγχόμενες απώλειες έως 2%, ενώ στο χώρο των blue chips πιέσεις έως 1,70% δέχονται τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Grivalia Properties, Fourlis και ΕΥΔΑΠ. Βοήθειες και στηρίξεις με θετική κίνηση δίνουν τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Motor Oil και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει θετικά η Ελλάκτωρ που ενισχύεται άνω του 2% καθώς εισάγεται στον FTSE 25 στη θέση της ΕΥΔΑΠ, ενώ πιέζονται σήμερα τίτλοι όπως Intralot, MIG, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια θετική κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Μοτοδυναμική, Αλουμύλ, Κέκροπας, ΕΚΤΕΡ και Σελόντα, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Centric, Ίντεργουντ, Ιατρικό Αθηνών και ElvalHalcor. Στο σύνολο της αγοράς 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 49 που υποχωρούν.