Ανθεκτική εικόνα στο Χ.Α., κρατάει τις 640 μονάδες

Ανθεκτική εικόνα στο Χ.Α., κρατάει τις 640 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η σταθεροποίηση σήμερα των ευρωπαϊκών αγορών που βγάζουν άμυνες παρά την αρνητική χθεσινή παρακαταθήκη τόσων των δεικτών της Wall Street όσο και της Ασίας, είναι θετική εξέλιξη, δεδομένης της εικόνας που παρουσίασαν χθες, όπου δείκτες όπως το DAX της Φρανκφούρτης κατέγραψαν ισχυρή πτώση 2,67%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο που εύλογα έχει παρουσιάσει κάποια σημάδια κόπωσης, ενώ χθες προχώρησε σε διόρθωση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του 2019 (-1,41%), σήμερα δείχνει ανθεκτικότητα, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση να μην υπάρξει μεγαλύτερο «ρήγμα» με πτώση κάτω από τις 640 μονάδες.

Χθες κρατήθηκε αυτή η ζώνη, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 645 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ, κινούμενη ξανά σε εξαιρετικά ήπιο τέμπο. Θυμίζουμε πως χθες η διόρθωση ήρθε με μείωση του τζίρου που κατήλθε στα 35,85 εκατ. ευρώ, κάτι που θεωρήθηκε θετική εξέλιξη, καθώς δεν υπήρξε διάθεση ξεπουλήματος και ενίσχυση της πτώσης.

Σήμερα το απόγευμα η αγορά αναμένει και την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch, χωρίς να αναμένονται θεαματικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την κατηγοριοποίηση που ο οίκος θέτει την ελληνική οικονομία.

Τεχνικά λοιπόν, το Χ.Α. έχει ακόμη περιθώρια αποφόρτισης χωρίς να χαλάσουν τα τεχνικά κεκτημένα. Το ιδανικό θα ήταν να κρατηθούν οι 643 μονάδες ή έστω οι 640, αλλά μια διόρθωση έως τις 632 μονάδες δε θα χαλούσε τεχνικά την όλη κίνηση που έχει γίνει. Αντιθέτως, μια πτώση κάτω από τις 630 μονάδες, σχεδόν ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων τριών εβδομάδων με το μίνι ραλάκι…

Μένει να δούμε την εξέλιξη της συνεδρίασης λοιπόν. Σήμερα οι τράπεζες ξεκίνησαν με πιέσεις έως και 3% όμως σταδιακά απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Πλέον, οι Alpha Bank και Εθνική υποχωρούν περί το 1,50%, η Πειραιώς στο -0,85%, ενώ η Eurobank είναι σε ήπια θετική τροχιά.

Στήριξη πάντως στο Γενικό Δείκτη σήμερα δίνουν μερικά blue chips της πραγματικής οικονομίας, αν και οι κινήσεις έως τώρα δεν έχουν ισχυρό βάθος και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Σε ήπια θετικό έδαφος είναι μετοχές όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΤΕ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Fourlis και ΕΧΑΕ. Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Εξαιρετικά ήπιες οι πρωτοβουλίες σήμερα και στον Mid Cap, με κύριο χαρακτηριστικό τους μικρούς όγκους και τζίρους. Ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Νηρέας, Πλαίσιο, MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Κλουκίνας Λάππας, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχωρούν οι Attica Bank, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Κέκροπας και Πλαστικά Θράκης.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπάρχει σε μετοχές όπως Σελόντα (κέρδη 12,70% με ισχυρό όγκο 276 χιλ. τεμαχίων), Προοδευτική, ΙΑΣΩ, Αλουμύλ και Έλτον, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 39 μετοχές ενισχύονται έναντι 31 που υποχωρούν.