«Αντεπίθεση» στις ευρωαγορές με φόντο τo μπαράζ δημοσιονομικών μέτρων

«Αντεπίθεση» στις ευρωαγορές με φόντο τo μπαράζ δημοσιονομικών μέτρων

Με σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν το 3% διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πλειοψηφία τους επιχειρώντας να κλείσουν θετικά μια εβδομάδα μεγάλων πιέσεων και έντονης μεταβλητότητας, που έφερε η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού στις χώρες της Γηραιάς ηπείρου.

Ειδικότερα, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ρίχνεται και εκείνη στη «μάχη» εναντίον των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 3,75% και κινείται στις 298,61 μονάδες, βλέποντας τον τομέα της ενέργειας να «βρυχάται» με άλμα άνω του 8% έπειτα από το comeback που έκαναν χτες οι τιμές του πετρελαίου.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 5,3% στις 9.036 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 4,7% και βρίσκεται στις 4.034 μονάδες, ενώ άνοδο 2,5% παρουσιάζει και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 5.268 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, γύρω από το +2% και τις 15.750 μονάδες κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει σημαντικά κέρδη 4% και βρίσκεται στις 6.651 μονάδες.

Στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, χτες η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, η BoE, λίγο μετά την ΕΚΤ ανακοίνωσε και εκείνη γιγαντιαία διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κατά 200 δισ. λίρες, προχωρώντας παράλληλα σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου 0,1% από 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει πρόγραμμα «μαμούθ» ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του νέου κορονοϊό, τη στιγμή που η μία μετά την αλλή οι χώρες της Ευρώπης μπαίνουν σε καραντίνα, η οποία παύει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Παράλληλα, θετικά νέα έφερε η είδηση ότι η Κίνα, η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορονοϊού, φαίνεται να τον έχει περιορίσει δραστικά καθώς για δεύτερη διαδοχική ημέρα δεν εντοπίστηκε κανένα εγχώριο κρούσμα μετάδοσης στη χώρα.

Επιπλέον, μετά το κράχ τις Τετάρτης, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χτες την καλύτερη ημερήσια επίδοση της ιστορίας τους με άλμα 28% για το WTI και 15% για το ευρωπαϊκό Brent.

Νωρίτερα, τέλος, με σημαντικά κέρδη και τη Νότια Κορέα με το Χονγκ Κονγκ να βλέπουν τους δείκτες τους άνω του 4% είχαν κινηθεί οι αγορές της Ασίας.