Άνοιξε το βιβλίο της ΕΤΕ με στόχο την άντληση τουλάχιστον €1,6 δισ.

Άνοιξε το βιβλίο της ΕΤΕ με στόχο την άντληση τουλάχιστον €1,6 δισ.

Με στόχο την άντληση έως και 1,6 δισ. ευρώ – στόχος που από τη διοίκηση κρίνεται εφικτός – άνοιξε σήμερα Πέμπτη και το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας. Η πορεία και το ύψος της ζήτησης θα κρίνει το τελικό ύψος της έκδοσης, ενώ τα 1,57 δισ. ευρώ είναι το βασικό (και εφικτό) σενάριο, ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 4,6 δισ. ευρώ.

Γι'' αυτό το λόγο η Εθνική έχει αποφασίσει να «θυσιάσει» την τουρκική θυγατρική της Finansbank ώστε συνδυαστικά, μέσω της αμκ και της εν λόγω πώλησης, να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Η Τράπεζα θα διενεργήσει δημόσια προσφορά και στην Ελλάδα, για ποσό έως 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει 691 εκατ. από την προσφορά στα ομόλογα.

Παράλληλα, την προσεχή Τρίτη 17 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό να εγκρίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που συνολικά φθάνει τα 4,6 δισ. ευρω.

O... χάρτης των κεφαλαιακών αναγκών ώστε να συγκεντρωθούν τα 4,6 δισ. ευρώ στην Εθνική είναι σύνθετος και διαμορφώνεται ως εξής.

Στόχος είναι η έλκυση:

Ποσό 600 εκατ. ευρώ από νέα ιδιωτικά κεφάλαια κατ'' ελάχιστο από το book building.

Ποσό 790 εκατ. από ομολογιακά

Ποσό 200 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες στις ΗΠΑ που θα μετατραπούν σε κοινές.

Ποσό 2,25 δισ. ευρώ cocos από το ΤΧΣ.

Ποσό 750 εκατ. ευρώ από αμκ που θα καλύψει το ΤΧΣ (αναλογικά θα μειωθούν cocos και ΑΜΚ, σύμφωνα με τη διαμόρφωση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών).

Στο 86,5% η αποδοχή των ομολογιούχων

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας προς τους κατόχους ομολόγων της, στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού της τράπεζας, καθώς η αποδοχή έφθασε στο 86,5% των κατόχων.

Η Εθνική Τράπεζα ξεκινά έτσι την αναζήτηση των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου, ύψους 1,57 δισ. ευρώ, με "προίκα" περίπου 690 εκατ. ευρώ.

Η Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Προσφοράς θα είναι η ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να καθορισθεί κατόπιν της έναρξης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.