Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τον ευρωπαϊκό Νότο – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τον ευρωπαϊκό Νότο – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Το ρίσκο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιστρέφει και οι αγορές δείχνουν με τον χειρότερο τρόπο ότι πλέον τζογάρουν με τα πιο επικίνδυνα σενάρια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία εκτοξεύονται με διψήφια άλματα την ώρα που τα διεθνή κεφάλαια αναζητούν καταφύγιο στις αρνητικές αποδόσεις του γερμανικού bund και άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά.

Οι επενδυτές πουλάνε όσο-όσο τις μετοχές τους στα χρηματιστήρια και πληρώνουν για να αγοράσουν τις αρνητικές αποδόσεις της γερμανικής ασφάλεια. Συμπεριφέρονται ως να αναζητούν τον επόμενο «υποψήφιο» ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε οτιδήποτε θεωρούν «αδύναμο» και επικίνδυνο να ακολουθήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα ζούμε μια υπερβολή. Ούτως ή άλλως τα επιτόκια ακόμη και στις χώρες του Νότου πλην της Ελλάδας που είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, είναι μηδενικά ή και ελαφρώς αρνητικά.

Αυτό όμως συνέβαινε μέχρι χθες. Σήμερα η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει και το ερώτημα είναι πόσο θα διατηρηθεί .

- Στην Ιρλανδία η απόδοση του 5ετούς καταγράφει άνοδο 236% και βρίσκεται στο 0,083%. Το τριετές είναι 18% υψηλότερα και το 10ετές 8%.

- Στην Ιταλία το 2ετές σημειώνει άνοδο 418% (0,088%), το 3ετές 75%, το 5ετές 16% και το δεκαετές πάνω από 10% (1,46%).

- Στην Πορτογαλία η άνοδος των αποδόσεων είναι επίσης διψήφια. Το 3ετές ανεβαίνει 14% στο 1,56%, η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται 16% και του 10ετούς κατά 11,6% (3,46%).

- Στην Ισπανία αντίστοιχα η άνοδος της απόδοσης για το 3ετές αγγίζει το 60%, για το 5ετές το 17% και για το 10ετές είναι 7,3% στα 1,588%.

- Στην Ελλάδα το 10ετές έχει σκαρφαλώσει 20% με την απόδοση στο 9% ενώ το 3ετές ανεβαίνει πάνω από 11%.