Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις αγορές - Πόσο θα αντέξει τους ανέμους το Χρηματιστήριο;

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις αγορές - Πόσο θα αντέξει τους ανέμους το Χρηματιστήριο;

Η αγορά δεν άντεξε. Ο Γενικός Δείκτης πλέον παλεύει με το επίπεδο των 860 μονάδων, έχοντας διασπάσει καθοδικά μια στήριξη που διέρχεται από  τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2021 και τα χαμηλά του Ιουλίου του 2021, που αποτελούσαν το τέλος δύο μεγάλων διορθώσεων της ανοδικής κίνησης. Στο τελευταίο χθεσινό ενδοσυνεδριακό σχόλιο στο “LIVE Χρηματιστήριο” του LiberalMarkets, περιγράφονταν με ακρίβεια η τρέχουσα κατάσταση.

Με βάση τον RSI, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών, κάτι που είχε να συμβεί από την βύθιση του Χρηματιστηρίου τον περασμένο Ιούλιο. Ταυτόχρονα οι τιμές του Γενικού Δείκτη πλησιάζουν τον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) των 200 ημερών, που αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόπιστο εργαλείο διαγραμματικής ανάλυσης. H πιθανή καθοδική διάσπαση του 200άρη, θα σημάνει την έναρξη μιας μεσοπρόθεσμης ταλαιπωρίας, με αναζήτηση νέων θετικών δεδομένων, που θα μπορέσουν να επαναφέρουν την αγορά σε θετική τροχιά.

Η πίεση έστω και με χαμηλούς όγκους, αφού το Χρηματιστήριο είχε τζίρο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, που ασκήθηκε σε κλασσικά «βαριά χαρτιά» που είναι τοποθετημένοι οι ξένοι επενδυτές, όπως η EEE Coca Cola, ο ΟΤΕ, ο Τιτάν, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη όπως η ΕΛΧΑ και η CENER, αλλά και στις τράπεζες δεν αφήνει αρκετά περιθώρια αισοδοξίας.

Στο χθεσινό άρθρο με τίτλο: «Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου θα καθοδηγείται από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ», αναφέραμε τη βαρύτητα που θα έχουν στο Χρηματιστήριο, οι εξελίξεις σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ. Αυτό βέβαια ισχύει όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο. Διότι οι ειδήσεις από τις παγκόσμιες αγορές, ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν νευρικότητα σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Είναι προφανές, ότι σε πρώτη φάση έχουν σταματήσει οι εισροές νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ίσως οι εκροές να μην είναι σημαντικές, αλλά και μόνο η παύση των εισροών, δείχνει ότι το Χρηματιστήριο ξεμένει από καύσιμα, καθώς το ενδιαφέρον από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα είναι αμυδρό.

Το ξύπνημα των τιμών του μαύρου χρυσού από τη 3ετή χειμέρια νάρκη του, εγκυμονεί κινδύνους για τη συνέχιση της ανάκαμψης των οικονομιών στην μετά Covid εποχή. Μιας ανάκαμψης, που ούτως ή αλλιώς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, δείχνει σημεία σαφούς επιβράδυνσης.

H αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ακολουθήθηκε από υποχώρηση των τιμών στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύουν ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την επίσπευση της διακοπής της ρευστότητας από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών, αρχίζουν να επαληθεύονται.

Πληθωρισμός + Κλείσιμο κάνουλας από τις κεντρικές τράπεζες + Υψηλό ενεργειακό κόστος + Υποχώρηση των ρυθμών ανάκαμψης = Αυξημένο ρίσκο + Χαμηλότερες προσδοκίες

Αυτή είναι πλέον η νέα εξίσωση, με την οποία θα πορευόμαστε στις αγορές.

Αν θέλουμε να εστιάσουμε στον δικό μας μικρόκοσμο, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην σχετικά καλύτερη συμπεριφορά του Τραπεζικού Δείκτη. Η πιθανολογούμενη από παράγοντες της αγοράς, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ίσως να δίνει ένα θετικό τόνο, μια που θα έχει πολύ πιο ξεκάθαρους όρους από τη αντίστοιχη της ΔΕΗ. Της ΔΕΗ που δείχνει προς το παρόν να βρίσκει μια ισορροπία πάνω από τα 8 ευρώ.

Οι αρνητικές περιπέτειες του Γενικού Δείκτη μπορεί να τον φέρουν με ευκολία τα επίπεδα των 835 μονάδων, αφού μέχρι εκεί δεν εμφανίζονται σημαντικές στηρίξεις.

Αν κάποιος θέλει να έχει μια σαφέστερη εικόνα για την κατεύθυνση των διεθνών αγορών και κατά βάση της Νέας Υόρκης, ας παρακολουθεί στις οθόνες του, το «SPDR S&P 500 ETF Trust», με ticker (SPY).

Το ETF αυτό, έχει σημαντικές θέσεις στην Apple, στην Microsoft, στην Amazon, στην Facebook στην Alphabet (Google), στην Berkshire Hathaway, στην Tesla, στη NVIDIA και στην JPMorgan &amp Chase. Το συγκεκριμένο ETF, έχει αρχίσει να καταγράφει χαμηλές τιμές, που είναι χαμηλότερες από τα αμέσως προηγούμενα χαμηλά του. Αυτό ίσως να δείχνει μια αναστροφή της τάσης και του κλίματος, διότι μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021, κάθε υποχώρηση της τιμής του ETF, οδηγούσε στην καταγραφή νέων υψηλών. Και κάθε νέα υποχώρηση έβρισκε την τιμή του ETF πιο ψηλά από την αμέσως προηγούμενη υποχώρηση. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανοδική τάση. Τώρα όμως τα δεδομένα φανερώνουν την απαρχή μιας μεταβολής της τάσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.