Άνοδος στις ευρωαγορές με «οδηγό» το εμβόλιο

Άνοδος στις ευρωαγορές με «οδηγό» το εμβόλιο

Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό που παρασκευάζει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, ανέρχεται στο 95% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε με άνοδο άνω του 0,4% στις 390,54 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,52% στις 13.201 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,52% στις 5.511 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 6.385 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,87%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,59%. 

Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα δεδομένα για την ασφάλειά του εμβολίου και σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ εντός ημερών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η διανομή των εμβολίων σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι ακόμα πολλούς μήνες μακριά. Στο διάστημα αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση ισορροπώντας μεταξύ των αυστηρών περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και των μέτρων στήριξης προκειμένου να μην καταρρεύσουν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές είχαν ενισχυθεί επίσης τη Δευτέρα όταν η Moderna δήλωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο Covid-19 ήταν 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης.

Ωστόσο, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κορονοϊού δεν θα αλλάξει ριζικά τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μια ιατρική λύση είχε ήδη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση στο Bloomberg την Τρίτη.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,0% το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, πριν ανακάμψει κατά 5,0% το 2021 και κατά 3,2% το 2022.