Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 21:00

-A +A

Άνοδος στις ευρωαγορές - Άλμα 1,1% για το FTSE 100 μετά τη νίκη του Τζόνσον

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 21:00
Άνοδος στις ευρωαγορές - Άλμα 1,1% για το FTSE 100 μετά τη νίκη του Τζόνσον
-A +A

Η αισιοδοξία που κυριαρχεί αναφορικά με μία ευτυχή κατάληξη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οδήγησε σε θετικό έδαφος τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ θετικά αποτίμησαν οι επενδυτές και την ευρεία επικράτηση των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο.

Πιο αναλυτικά, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.353,44 μονάδες, με άνοδο 1,1%, με τους επενδυτές να αξιολογούν πολύ θετικά το σαφές αποτέλεσμα των εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοια εικόνα και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, που διαμορφώθηκε στις 412,01 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,03%.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,46% κλείνοντας στις 13.282,72 μονάδες, ενώ κέρδη 0,59% κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 5.919,02 μονάδες.

Τέλος, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σημείωσε απώλειες 0,26% στις 23.329,33 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο ισπανικός IBEX διαμορφώθηκε στις 9.563,70 μονάδες, με άνοδο 1,01%.

Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την οριστικοποίηση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου, ενώ μέσω twitter δήλωσε ότι προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες για τη «δεύτερη φάση», αντί να αναμένει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2020.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβάλλει τη νέα σειρά δασμών που η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει για κινεζικά εξαγώγιμα προϊόντα και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από την επόμενη Κυριακή. Μέσω twitter, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα άφηνε μόνο ένα 25% των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, ενώ θα περιόριζε στο 7,5% τους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 120 δισ. δολαρίων.

Στο ίδιο tweet ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως βάσει της νέας συμφωνίας, η Κίνα θα προχωρήσει σε «μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και κατασκευαστικών αγαθών».

Αυτό που πλέον απομένει είναι να υπάρξει και η νομική έγκριση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ φέρονται να προσέφεραν στο Πεκίνο ακύρωση μιας νέας σειράς δασμών αξίας 160 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα ετίθεντο σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και μείωση κατά 50% στους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 375 δισ. δολαρίων, κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα για το Πεκίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουέν. Πάντως ο Κινέζος αξιωματούχος δεν ανέφερε από πότε θα αναστείλουν οι ΗΠΑ τους δασμούς αυτούς.

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα