Άνοδος μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Τραμπ - Λίου Χε

Άνοδος μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Τραμπ - Λίου Χε

Σε θετικό έδαφος η διαπραγμάτευση των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά το διφορούμενο tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λίου Χε στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο tweet του ανέφερε: «Μεγάλη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Θέλουν συμφωνία, όμως εγώ θέλω; Θα συναντηθώ με το Αντιπρόεδρο αύριο στον Λευκό Οίκο».

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μετά το tweet Τραμπ σημειώνει άνοδο 0,66% στις 26.519,14 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.942,99 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,80%, ενώ κέρδη σημειώνει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με άνοδο 0,84% στις 7.970,40 μονάδες.

Η είδηση αυτή έφερε μαζί της αέρα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών, ωστόσο η διφορούμενη αναφορά του Τραμπ σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προβλέψεις σχετικά με την κατάληξη των συνομιλιών, που πλέον θα διεξαχθούν σε ανώτατο επίπεδο.

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με στόχο την άρση του αδιεξόδου μετά τις εκατέρωθεν κυρώσεις και την επιβολή δασμών ύψους πολλών δισ. σε εμπορικά προϊόντα και των δύο πλευρών, επανεκκίνησαν σήμερα 10 Οκτωβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ωστόσο δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας South China Morning που ανέφερε την απουσία προόδου έριξε κατά 300 μονάδες τα futures της Wall Street.

Το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας που θεωρείται πως απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας της Κίνας ανέφερε επίσης πως υπάρχουν σκέψεις στην κινεζική αντιπροσωπεία για ελαχιστοποίηση της διάρκειας των διαπραγματεύσεων που ήταν προγραμματισμένες και για αύριο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το δίκτυο CNBC, επικαλούμενο ανώτατη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωνε πως προς το παρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς κι ότι η ατζέντα των συνομιλιών έχει πλέον καταστεί ρευστή με όλα τα «καυτά» θέματα να τίθενται επί τάπητος.