Εξανεμίζονται τα κέρδη στο Χ.Α.

Εξανεμίζονται τα κέρδη στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κέρδη πρώτων δύο ωρών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 574,21 μονάδες με απώλειες 0,40%, αν και νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 1%.

Ξαναεμφανίστηκαν οι πωλητές, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για πολλούς τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και, ιδιαίτερα, στις μετοχές της ΕΤΕ και της ΠΕΙΡ. Η μεν πρώτη διατηρείται σε θετικό έδαφος και μάλιστα στο limit up στα €0,423, ενώ στη δεύτερη εμφανίστηκαν σήμερα αγοραστές, παρά τις απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος από την έναρξη της συνεδρίασης στα €0,225, με πτώση έως 0,88%.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως στους τίτλους της ΕΤΕ και της ΠΕΙΡ η αγορά θεωρεί «λογική» την αποτίμηση στα τρέχοντα επίπεδα κι αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές της ΔΕΗ στα €4,07 (-5,79%) και της ΦΦΓΚΡΠ στα €13,97 (-12,81%).

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, η οποία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις μετά το διήμερο sell off. Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στην μετοχή τότε κρίνεται και το επίπεδο στήριξης (σε εβδομαδιαία βάση) των €5,06.

Πάντως σύγχυση επικρατεί σε εταιρεία, πράκτορες και πελάτες, σχετικά με την εφαρμογή ή όχι της απόφασης της Κυβέρνησης για την επιβολή φορολογίας  €0,05 ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ από 1/1/2016, Αυτή την στιγμή η μετοχή βρίσκεται στα €5,70 με άνοδο 0,35%

Ο τζίρος στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις κρίνεται ικανοποιητικός, καθώς κινείται στα επίπεδα των €100 εκατομμύριων, όταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑξίαNumbers για το τρέχον έτος ο μέσος ημερήσιος τζίρος κινείται πέριξ των €42 εκατομμυρίων.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο τζίρος των τελευταίων ημερών είναι σχεδόν  «καθαρός», αφού η αξία των πακέτων που πραγματοποιούνται δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 7% του ημερήσιου τζίρου, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν προσυνεννοημένες πράξεις.

Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον μεμονωμένων ή θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Για τον γενικό δείκτη οι 608 μονάδες αποτελούν πλέον την αντίσταση για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής ο τζίρος διαμορφώνεται σε 75,19 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξεις, 18 κινούνται ανοδικά, 48 πτωτικά και 23 παραμένουν αμετάβλητες.