7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Άνοδος για τους βασικούς δείκτες της Wall - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Άνοδος για τους βασικούς δείκτες της Wall - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq
AP Images

Άνοδο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street σήμερα Τετάρτη. Ο Nasdaq κινήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας και τη μεικτή εικόνα που διαμορφώνουν τα στοιχεία για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 30 μονάδες ή 0,09% και κινείται στις 35.390,86 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ανέβηκε κατά 0,26%, στις 4.534,50 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε 0,74% υψηλότερα, καταγράφοντας νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 15.372 μονάδες.

Αγορά εργασίας

 

Η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα, καθώς τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα περιόρισαν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 374.000 τον Αύγουστο, περισσότερο από τις 326.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά με ηπιότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενδεχομένως περιορίζει την ανάκαμψη.

Μεταποιητικός κλάδος

 

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit τα για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου, έδειξαν ότι ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 61,1 τον Αύγουστο από 63,4 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας ελαφρώς από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,2 μονάδες. 

Η τελευταία μέτρηση του δείκτη είναι μεν η πιο αδύναμη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αν και παραμένει μεταξύ των ισχυρότερων στα 14 χρόνια της έρευνας. 

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ISM έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο. Τέλος, ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών ανέκαμψε στις 66,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης.