Άνοδος για το πετρέλαιο με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ να μεγαλώνει

Άνοδος για το πετρέλαιο με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ να μεγαλώνει

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο τη Δευτέρα με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, τη στενή προσφορά και το ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ να υποστηρίζουν την αγορά, καθώς η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα δίμηνο lockdown, το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent βρίσκονται στα 87 σεντς στα 113,43 δολάρια το βαρέλι  ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) καταγράφουν άνοδο στα 75 σεντς, ή 0,6%, στα 111,07 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας στα μικρά κέρδη της περασμένης εβδομάδας και για τα δύο συμβόλαια.

Η περίοδος αιχμής στις ΗΠΑ ξεκινά παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου και τελειώνει την Ημέρα των Εργατών τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι παρά τους φόβους ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση, τα δεδομένα κινητικότητας από την TomTom και την Google αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούσαν σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ οδηγεί επίσης το πετρέλαιο υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς αυτό καθιστά το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Τα κέρδη της αγοράς έχουν περιοριστεί, ωστόσο, από τις ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να συντρίψει τον Covid με lockdown, ακόμη και με τη Σαγκάη που πρόκειται να ανοίξει ξανά τη 1η Ιουνίου.

Τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν πλήξει τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, προκαλώντας κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη Παρασκευή.

Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», έχει επίσης σταματήσει τις τιμές του πετρελαίου από το να ανέβουν πολύ υψηλότερα.