Άνοδος για τη στερλίνα μετά την ψηφοφορία για το Brexit

Άνοδος για τη στερλίνα μετά την ψηφοφορία για το Brexit

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η στερλίνα μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία έβαλε «φρένο» στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 35 μηνών, με την ισοτιμία της με το αμερικανικό δολάριο να κατακρημνίζεται κάτω από 1,20.

Μετά, όμως, τη ψηφοφορία που έβαλε «στοπ» στις επιδιώξεις του Βρετανού πρωθυπουργού και το κλίμα αισιοδοξίας που προκάλεσε η υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης, το βρετανικό νόμισμα κερδίζει έδαφος, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,2205, ενισχυμένη έναντι του δολαρίου κατά 1%.

Στην παραπάνω βελτίωση της ισοτιμίας της στερλίνας με το δολάριο, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε οι σημαντικές απώλειες των κατασκευαστικών δεικτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περιορισμένη ενίσχυση της στερλίνας αντανακλά την προσεκτική υποδοχή από τους επενδυτές, δεδομένου ότι η πορεία του Brexit εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει, με τα πιθανά ενδεχόμενα να κυμαίνονται από μία ταραχώδη έξοδο χωρίς συμφωνία έως την εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος.

Οι εκλογές θα αύξαναν την αβεβαιότητα και θα άνοιγαν μία νέα σειρά σεναρίων, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να πλήξει τη βρετανική λίρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σημερινή ενίσχυση της στερλίνας θα είναι προσωρινή, αναμένοντας και άλλα εμπόδια για το βρετανικό νόμισμα.