Άνοδος άνω του 5% για το αργό

Άνοδος άνω του 5% για το αργό

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση της παραγωγής σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία φέρνουν θετικά πρόσημα στις συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 745.000 βαρέλια μέχρι τις 8 Μαΐου στα 531,5 εκατ. βαρέλια, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση από τον προηγούμενο Ιανουάριο, την στιγμή που οι εκτιμήσεις αναλυτών στο Reuters έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 4,1 εκατ. βαρελιών.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου του αμερικανικού West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 26,61 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 5,22% ή 1,32 δολάρια/βαρέλι.

Ταυτόχρονα, κέρδη σημειώνει και το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το οποίο κερδίζει 4,21% ή 1,23 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 30,42 δολάρια/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) η πτώση της ζήτησης κατά το τρέχον έτος αναμένεται να φτάσει στα 8,4 εκαρτ. βαρέλια την ημέρα, με τον Οργανισμό να αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τη μείωση επικαλούμενος τη χαλάρωση του lockdown.

Πιο αναλυτικά, η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού έκανε λόγο για μείωση της ζήτησης κατά 9,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες lockdown έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τα 4 δισ. στα 2,8 δισ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός αναφέρθηκε επίσης και στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης κινητικότητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ καθώς και στη υψηλότερη ζήτηση στην Κίνα καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία.

«Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά μια σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Η μεγαλύτερη είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown χωρίς να προκαλέσουν αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19», ανέφερε ο ΙΕΑ.