Άνοδος 2,5% στο φυσικό αέριο, άγγιξε τα 224 ευρώ

Άνοδος 2,5% στο φυσικό αέριο, άγγιξε τα 224 ευρώ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του φυσικού αερίου. Σήμερα έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 223,6 ευρώ, ενώ χθες κατέγραψε άνοδο άνω του 20%. Τώρα κινείται με κέρδη 2,5% στα 205 ευρώ. Οι μειωμένες ροές του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η πολιτική απόφαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση κατανάλωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία οδηγούν το αέριο σε ράλι, ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη με φόντο τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η έλλειψη φυσικού αερίου εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί παρόλο που οι ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία πρόκειται να μειωθούν στο μισό, αλλά προειδοποίησε τη βιομηχανία και τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το κράτος δήλωσε ότι οι ροές θα μειωθούν στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, το ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, από σήμερα επειδή χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία μιας τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης σύμφωνα με οδηγίες της αρχής επίβλεψης της βιομηχανίας.

Τα αιτήματα για ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία σχεδόν μειώθηκαν στο μισό από τις 8 π.μ. (0600 GMT) την σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού. Οι υποψηφιότητες ήταν 14.423.764 κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h) για τις 0800-0900 CET (0600-07:00 GMT) και μετά, μειωμένα από τα επίπεδα άνω των 27.000.000 kWh/h που καταγράφονταν προηγουμένως.

Ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής του Bundesnetzagentur, προσέθεσε ότι η εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper σταμάτησε επίσης να αντλεί ποσότητες από το αποθηκευμένο αέριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα έναν εθελοντικό στόχο για τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει νομικά δεσμευτικός εάν η Ρωσία διακόψει οριστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Προειδοποίησε δε ότι κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με κρύο χειμώνα, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προετοιμασίες, θα μπορούσε να μειώσει το μέσο όρο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην ΕΕ από 0,9- 1,5%.

Ο στόχος θα ήταν οι χώρες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την ίδια περίοδο κατά την περίοδο 2016-2021.