Άνοδος 2,05% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδος 2,05% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με σημαντικά κέρδη 2,05% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διατήρησε το θετικό του πρόσημο καταφέρνοντας να διευρύνει τα κέρδη του κατά το δεύτερο μισό αυτής, κλείνοντας στις 483,98 μονάδες.

Στα θετικά της συνεδρίασης η ύπαρξη σημαντικού ποσού πακέτων έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις όπου αποτέλεσαν το 1/5 περίπου του συνολικού τζίρου. Φαίνεται πως σε αυτά τα επίπεδα ενεργοποιούνται εντολές αγοράς «ποντάροντας» στην θετική εξέλιξη τόσο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς όσο και στην εξεύρεση λύσεων σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές των τραπεζών κατά τις τελευταίες ώρες τις συνεδρίασης, όπου αποτέλεσαν την πλειοψηφία των πακέτων  που έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,68% βοηθούμενος και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τον κλάδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΕΤΕ με 7,14% ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμπεριφορά της ΑΛΦΑ κατά την δημοπρασία της συνεδρίασης.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επικράτησαν μικτές τάσεις με την μετοχή του ΟΤΕ να πραγματοποιεί σημαντικά κέρδη 8,55% λόγω και των θετικών αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρείας, ενώ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε σημαντικές απώλειες 5,13%.

Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένουν αυξημένοι όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τους θεσμούς κι όσο δεν υπάρχει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ενδιαφέρον θα είχε εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από τα νέα πρόστιμα που επέβαλλε σε εταιρείες ύψους €50,000 για ανοικτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές το 2014, έδινε στη δημοσιότητα και τα κέρδη που αποκόμισαν από την κίνηση τους αυτή.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,94%.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης διατηρήθηκε πάνω από το επίπεδο στήριξης των 476 μονάδων χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαμορφώσει τάση.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,165 με κέρδη 7,14%, της ΑΛΦΑ στα €1,32 με κέρδη 4,76%, της ΠΕΙΡ στα €0,123 με κέρδη 0,82% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,406 με κέρδη 6,01%.

Διατηρήθηκε και σήμερα το ανοδικό σήμα για την μετοχή του ΟΠΑΠ παρά τις χθεσινές πιέσεις που δέχθηκε με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,1816. Η μετοχή παραμένει έκλεισε στα €5,85 με κέρδη 1,54%.

Το αγοραστικό σήμα παρέμεινε και στη σημερινή συνεδρίαση για την μετοχή της ΜΟΗ με την στήριξη  να βρίσκεται στα 8,9321. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €9,20.

Σημαντικά κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΤΕ καθώς σήμερα η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών για το τέταρτο τρίμηνο ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 7,7908. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 8,55% και έκλεισε στα €7,49.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ διατήρησε και στην σημερινή συνεδρίαση το ανοδικό της σήμα έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση με την στήριξη να βρίσκεται στα €3,8927. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,82% και έκλεισε στα €4,35.

Προβληματισμός επικράτησε και κατά την σημερινή συνεδρίαση για την συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ καθώς η μετοχή δεν κατάφερε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα με την στήριξη να βρίσκεται στα €2,1841. Η μετοχή έκλεισε €2,70 με κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €52,56 εκατομμύρια με το ύψος των πακέτων στα €10,12 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη 51 κινήθηκαν ανοδικά 46 πτωτικά και 156 παρέμειναν αμετάβλητες.