Ανοδική πρεμιέρα στο Χ.Α. με άρωμα τραπεζών

Ανοδική πρεμιέρα στο Χ.Α. με άρωμα τραπεζών

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Οκτώβριο το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρεμιέρα του Νοεμβρίου έδειξε βελτιωμένο πρόσωπο, με τις τράπεζες να δεσπόζουν με έμφαση, με φόντο τα αποτελέσματα των stress tests και τις εξελίξεις στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

Σ’ ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, οι τράπεζες, παρ’ ότι επηρεάζουν πολύ λίγο – συγκριτικά με τα blue chips - το Γενικό Δείκτη, εντούτοις έχουν πολύ ιδιαίτερο ειδικό βάρος, που λειτουργεί καταλυτικά για την ψυχολογία και το momentum όλης της αγοράς.

Εν μέσω ράλι τραπεζών λοιπόν με τις Eurobank και Alpha Bank να βγάζουν το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης «κλειδωμένες» στο limit up με σημαντικό ανεκτέλεστο, η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ήταν λίαν θετική.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 722,80 μονάδες με ράλι 3,08% πλησίον των υψηλών ημέρας που ήταν στις 723,10 μονάδες (+3,12%) ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 704,04 μονάδες (+0,40%) στο άνοιγμα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 391 εκατ. τεμάχια, με τις τράπεζες να διακινούν 357 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 239,57 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στη Eurobank!

Όπως μαρτυρούν οι όγκοι η συνεδρίαση ήταν τραπεζοκεντρική σε υπέρμετρο βαθμό, με τον κλάδο να δίνει τον παλμό και στα blue chips του FTSE 25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν κλειδωμένες στο +29,03% και +28,70% αντίστοιχα, ενώ στη Eurobank έμεινε ανεκτέλεστο αγορών 76,8 εκατ. τεμαχίων και στην Alpha Bank 6,34 εκατ. τεμαχίων!

Μάλιστα, στη Eurobank πραγματοποιήθηκαν και εφτά μεγάλα πακέτα που αθροιστικά ήταν 52 εκατ. τεμάχια, όλα στα 0,04 ευρώ!

Εξαιρετική η εικόνα των και δύο άλλων μετοχών των συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς στο +18,28% και την Εθνική στο +7,67%.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκε η Attica Bank που έφτασε έως το -30% στα 0,0210 ευρώ όμως περιόρισε τις απώλειές της κλείνοντας στο -13,33% διακινώντας όγκο 13 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μεγαλύτερος όγκος που έχει κάνει ο τίτλος μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.

Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν οι ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις στα warrants με αυξημένους μάλιστα όγκους!

Πιο αναλυτικά, το warrant της Alpha Bank έκλεισε με ράλι +100, της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 60% και της Πειραιώς κατά 42,86%!

Στο χώρο του FTSE 25 μόνο Folli Follie και Lamda Development έκλεισαν με πτώση, ενώ ξεχώρισαν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ +5,62%, ΕΧΑΕ +4,62%, ΟΤΕ +4,13%, ΕΛΠΕ +4,15%, Motor Oil +2,77%, Coca Cola HBC +1,93%, ΟΛΠ +2,81% κ.ο.κ.

Βεβαίως, καθ’ ότι ξεκινούν οσονούπω οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν αποκλείεται να δούμε ρευστοποιήσεις στα blue chips για την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες…

Τεχνικά, η επόμενη ισχυρή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη συναντάται στις 730 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις συναντώνται στις 685 και 667 μονάδες αντίστοιχα.

Η αγορά καλείται να «χτίσει» πάνω στη βελτιωμένη τεχνική εικόνα του Οκτωβρίου, μήνας που έδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 7,19%, στον FTSE 25 +13,47% και στον τραπεζικό δείκτη +53,80%.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 731,18 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό Πέμπτης 29 Οκτωβρίου), επίδοση που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, ακόμη και μια διόρθωση λοιπόν έως τις 680 μονάδες δε θα αλλοίωνε τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς, με πρώτο στόχο ασφαλώς την εξάλειψη των απωλειών μετά τη διακοπή των συναλλαγών για πέντε εβδομάδες το καλοκαίρι.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Παρασκευή 26 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες.

Πρώτος στόχος είναι η επανάκτηση της ζώνης των 750 μονάδων και κατόπιν η περιοχή των 770 – 780 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εύλογα στο επίκεντρο των εξελίξεων οπότε πολλά για το momentum κρίνονται από το πώς θα εισπράξει η αγορά το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να μπει σε ένα δρόμο… ελάσσονος κανονικότητας η λειτουργία της οικονομίας.

Πρόκειται για την τρίτη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και σε ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου και αβεβαιότητας, ευχή και ελπίδα όλων των εμπλεκομένων είναι να είναι και η τελευταία.

Πέραν των 14,4 δισ. ευρώ που είναι οι ανάγκες που ανακάλυψαν τα stress tests η γενικότερη κατάσταση είναι αρκετά δαιδαλώδης και μπλεγμένη και χρειάζονται διπλές και τριπλές αναγνώσεις για να βγει άκρη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον απλό ιδιώτη επενδυτή που «βλέπει» επενδυτικά τις τράπεζες.

Το σίγουρο είναι ότι αν… σωθεί ο τραπεζικός κλάδος, θα σημάνει μια καθοριστική εξέλιξη για όλη την οικονομία και φυσικά το χρηματιστήριο.

Παρ’ ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, αν τυχόν και υπάρξει διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλαδή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αυτό θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προεξοφληθεί όλο το τελευταίο διάστημα η ολική χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης των τεσσάρων μεγάλων σε δύο, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ το «λιώσιμο» που βίωσαν στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν άνευ προηγουμένου.

Και παρά το πρόσφατο (και το σημερινό) ράλι, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο ναδίρ από άποψη χρηματιστηριακής αξίας…