Ανοδική κίνηση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Ανοδική κίνηση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Του Αποστόλη Σκουμπούρη

Σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα ήπιων πρωτοβουλιών, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν με άνοδο έως 6%. 

Η τρέχουσα εβδομάδα ασφαλώς είναι ιδιάζουσα, καθώς παραδοσιακά μειώνονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες λόγω εορτών, όμως, από την άλλη πλευρά, με μικρούς σχετικά τζίρους, γίνονται και «εύκολες» βελτιώσεις αποτιμήσεων λόγω κλεισίματος έτους. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κινηθεί μόνο σε θετικό έδαφος έχοντας υψηλό ημέρας στις 643,47 μονάδες, ενώ πλέον διατηρείται λίγο κάτω από τις 640 μονάδες με άνοδο 1,33%. 

Ανοδικά κινούνται οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν σε αποδόσεις και όγκους, αν και η ένταση της ανόδου έχει μειωθεί σε σχέση με το ξεκίνημα. 

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 20,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 40 εκατ. τεμάχια, με τα 35 εκατ. εξ αυτών να έχουν διακινηθεί από τις τράπεζες. Ξεχωρίζουν οι Πειραιώς και Εθνική με όγκους με 14 και 12 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. 

Οι τράπεζες ξεχωρίζουν από την αρχή της συνεδρίασης, όμως τα κέρδη τους έχουν περιοριστεί στο μισό σε σχέση με το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Σ'' αυτές άλλωστε καθρεφτίζεται πρωτίστως η όποια εικόνα βελτίωσης σε ότι αφορά το ξεμπλοκάρισμα τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών.

Οι τράπεζες πλέον είναι οι μετοχές που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος από τους ξένους επενδυτές, είναι οι μετοχές που προσφέρονται για trading, καθώς κάνουν ισχυρούς όγκους και δεν εγκλωβίζουν.

Τόσο τα απολύτως κερδοσκοπικά (που είναι τα περισσότερα) όσο και τα πιο μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα χαρτοφυλάκια, «βλέπουν» πρωτίστως τις τράπεζες σε ότι αφορά την ελληνική αγορά. Αυτό, ασφαλώς, αδικεί πολλές μετοχές τόσο του FTSE 25 όσο και της μεσαίας αποτίμησης, που έχουν μειωμένες συναλλαγές, παρ'' ότι είναι τίτλοι ποιοτικών, εξωστρεφών και διεθνοποιημένων εταιρειών. 

Πρόκειται για μόνιμη παθογένεια της ελληνικής αγοράς που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπει την υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος αποκλειστικά σχεδόν σε τίτλους του Larga Cap, με όλη την υπόλοιπη αγορά να παραμένει στο περιθώριο των συναλλαγών. 

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η Πειραιώς που έφτασε να κερδίζει άνω του 8% αρχικά, ενισχύεται πλέον 4,10%, η Eurobank κερδίζει 5,41%, η Εθνική +4,72% και η Alpha Bank +3,72%. 

Θετικά στον FTSE 25 με άνοδο άνω του 1% κινούνται τίτλοι όπως Viohalco, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil και Σαράντης. 

Στο σύνολο της αγοράς, 58 τίτλοι ενισχύονται, 44 υποχωρούν ενώ 16 κινούνται σταθεροποιητικά. Οι υπόλοιπες μετοχές δεν έχουν ανοίξει... 

Ξέχωρα από τις βραχυχρόνιες κινήσεις, ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη είναι να μπορέσει να ξεπεράσει την περιοχή των 650 – 680 μονάδων, ώστε να «σπάσει» ο εγκλωβισμός σε μια εξαιρετικά περιορισμένη ζώνη διακύμανσης.

Αυτή, βεβαίως, είναι η… μικρή εικόνα που επηρεάζει την αγορά και πιθανότατα θα τη συντηρήσει όλη αυτή την εβδομάδα, που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιάζουσα. Γιατί, ότι κινήσεις λαμβάνουν χώρα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και κυρίως trading, κάτι που φαίνεται από τις διαρκείς μεταπτώσεις της αγοράς, που παραμένει εξαιρετικά ρηχή και χωρίς… στίγμα.

Η μεγάλη εικόνα είναι να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να κλείσει η αξιολόγηση, να μπει σε έναν ρυθμό η οικονομία, να πάψει η αβεβαιότητα και να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες και οι – εκ των έσω – διαφωνίες και τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει – κάποια στιγμή – αν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνεί με τους εταίρους είναι ωφέλιμες για τη χώρα, αν επιβάλλονται για να «λυθεί» η οικονομία και η ανταγωνιστικότητα, ή αν είναι μια ακόμη… παγίδα των ξένων τοκογλύφων, όπως πολλοί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν.

Γιατί, αυτό που βλέπει η αγορά σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 2016 – εξού και η αγκύλωση του Γ.Δ. σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης – είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πίστη για τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται, αλλά υποσκάπτεται κάθε προσπάθεια ουσιαστικών αλλαγών.

Αυτό, είναι κοινός τόπος για όλους τους διαχειριστές και αυτός είναι ο λόγος που δεν επιχειρούν με… σοβαρότερο τρόπο στην ελληνική αγορά, παρ' ότι οι τιμές – σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως ελκυστικές.

Κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής δεν αποφασίζει να μπει σε μια (έτσι κι αλλιώς) ρηχή και περιφερειακή αγορά, με τέτοιες αβεβαιότητες, τόσο ρευστή πολιτική κατάσταση, και κυρίως, διοικούμενη από μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι κλειστά τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.