Ανοδική επιστροφή στο Χρηματιστήριο, κρατάει τις 850-860 μονάδες

Ανοδική επιστροφή στο Χρηματιστήριο, κρατάει τις 850-860 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ακολουθώντας την κίνηση των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει στα θετικά πρόσημα στην 3η συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, πιστοποιώντας ότι θέλει να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων, έως ότου υπάρξουν περισσότεροι εγχώριοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ελκύσουν περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Διεθνώς η εικόνα των αγορών είναι βελτιωμένη σήμερα, με τους ασιατικούς δείκτες να κερδίζουν έως 3,90% (Hang Seng), ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές «επιστρέφουν» δυναμικά καταγράφοντας άνοδο έως 1,60%, με το DAX της Φρανκφούρτης να ανακτά το όριο των 12.000 μονάδων μετά από ημέρες.

Το… θρίλερ με την υπόθεση του Brexit συνεχίζεται, καθώς η χθεσινοβραδινή ήττα του Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Σήμερα οι βουλευτές της Βρετανίας θα κληθούν ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ο Τζόνσον θα ζητήσει εκλογές, κάτι που δεν είναι εύκολο να πετύχει, αν δεν εξασφαλίσει (νέα) αναβολή στο Brexit.

Παρά το ρευστό περιβάλλον στη Βρετανία και σ' ένα ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, οι αγορές σήμερα διαβάζουν θετικά τις εξελίξεις. Χθες θυμίζουμε οι δείκτες της Wall Street έκαναν πτωτική πρεμιέρα στο Σεπτέμβρη, όμως τουλάχιστον ήταν θετικό που στο φινάλε περιόρισαν τις απώλειες, με τον Dow Jones να κρατά άνετα τις 26.000 μονάδες, κλείνοντας στις 26.118 μονάδες.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο και εν αναμονή νέων εγχώριων καταλυτών, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από δύο ελεγχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις που όμως δεν αλλοίωσαν τα τεχνικά κεκτημένα, κινείται ήπια ανοδικά σήμερα, μέσα στη ζώνη των 850-860 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 857 μονάδες με άνοδο 0,45%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ελαφρώς ενισχυμένο τέμπο έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων του Σεπτέμβρη.

Οι τράπεζες μετά το διήμερο της διόρθωσης ενισχύονται έως 2,45%, ενώ ανοδικά κινούνται και τα περισσότερα blue chips της πραγματικής οικονομίας. Στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης των 850 μονάδων με άνοδο άνω του 1% δίνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Aegean Airlines και Lamda Development.

Πτωτικά, με απώλειες άνω του 2% κινούνται οι Motor Oil και Jumbo, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι Titan, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

Στον Mid Cap οι περισσότερες μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ σε αρνητική τροχιά είναι μόνο οι ΙΑΣΩ, Attica Bank, Ικτίνος και Παπουτσάνης. Ξεχωρίζει ξανά η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο άνω του 5%, ενώ καλή εικόνα έχουν και οι Έλτον, Κρι Κρι, AVAX, Profile, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Intralot και Intrakat.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως ΕΥΔΑΠ, Inform Λύκος, Ίλυδα, Moda Bagno, Ελγέκα, Audiovisual, Βογιατζόγλου, Μύλοι Λούλοι, Δρομέας, Κορδέλλου κ.α. Συνολικά, 57 μετοχές ενισχύονται έναντι 26 που υποχωρούν.